De nou un 8 d'octubre, l'espanyolisme s'ha manifestat als carrers de Barcelona, convocat per Societat Civil Catalana davant la possibilitat d'una llei d'amnistia. Ara bé, si l'objectiu de l'entitat era recuperar "l'esperit" i la mobilització del 2017, quan l'unionisme es va manifestar a Barcelona una setmana després del referèndum, han fracassat estrepitosament: si llavors van reunir 950.000 manifestants segons els organitzadors (350.000 deia la Guàrdia Urbana) enguany l'assistència s'ha vist significativament reduïda: 50.000 segons la policia de Barcelona i 300.000 segons els organitzadors, molt lluny de les xifres de fa sis anys quan l'entitat va aconseguir reunir tots els partits del 155, inclosos el PSC i el PSOE.
Manifestació del 8 d'octubre contra l'amnistia a Barcelona, DIRECTE | Última hora, discursos i reaccions
Tot i que des de l'organització han intentat deixar clar que la manifestació és "a favor de Catalunya" i que aquells que hi han participat també són catalans que se senten espanyols, el passeig de Gràcia s'ha omplert de banderes espanyoles, i en molta menor mesura senyeres. També quan Àlex Ramos, de SCC, ha anunciat que l'acte acabaria primer el Cant de la Senyera, pràcticament ningú no ha reaccionat. En canvi, quan ha afegit que l'últim himne a sonar seria l'espanyol, després de l'europeu, els espanyolistes han respost amb crits de "Viva Espanya" i de "Puigdemont a prisión", el lema més utilitzat durant les dues hores que ha durat la concentració, tot i que també hi ha qui ha elevat el to i l'ha enviat directament "al paredón". Efectivament, en finalitzar l'acte només una minoria dels assistents ha estat capaç de cantar una sola estrofa del poema de Joan Maragall.
Ayuso, l'estrella de l'espanyolisme
Tot i que Puigdemont ha estat el gran protagonista de la manifestació, hi ha hagut altres noms que han provocat una reacció furibunda dels manifestants: primer, el de Pedro Sánchez, a qui han insultat reiteradament, l'han anomenat "traïdor" i en algunes pancartes apareixia la seva cara amb un bigoti emulant el d'Adolf Hitler. L'altre és el de Yolanda Díaz, a qui des de l'escenari Àlex Ramos ha criticat la seva visita al president a l'exili. Si en altres ocasions el fet de citar al rei Felip VI provocava una onada d'aplaudiments entre els espanyolistes, avui el seu nom, després d'encarregar a Pedro Sánchez la investidura, ha passat més desapercebut. En canvi, l'estrella de la manifestació ha estat Isabel Díaz Ayuso, que ha eclipsat tant al seu president, Alberto Núñez Feijóo com a Santiago Abascal. De fet, mentre el líder del PP atenia els mitjans de comunicació, ella es donava un bany de masses entre crits de "presidenta" i "guapa", fent-se fotos amb els seus seguidors.
Des de l'escenari, la catedràtica jurista Teresa Freixa ha explicat per què des del seu punt de vista, l'amnistia que hi ha sobre la taula en aquest moment és anticonstitucional i que en lloc de generar "concòrdia" a Catalunya, Pedro Sánchez ha assegurat que és el moment de ser generosos, provocaria discòrdia i també trencaria amb la igualtat entre espanyols. "Una llei d'amnistia és una burla a l'estat de dret, a les sentències judicials i a l'imperi de la llei", ha reflexionat, rebutjant que una "part d'Espanya decideixi sobre el futur de la nació". Després d'ella, ha arribat el torn de Paco Vázquez, l'exalcalde socialista de La Corunya que va trencar el carnet del PSOE el 2014 i des de llavors ha desbarrat en nombroses ocasions contra el seu expartit i contra l'independentisme. El públic l'ha rebut entre forts aplaudiment mentre ell advertia que "l'amnistia i l'autodeterminació és un capítol més d'un problema polític. No és un debat jurídic sinó un projecte perquè alguns segueixin en el govern i els altres avancin en els seus objectius independentistes".
"Ningú està per damunt de la Constitució"
"No hi ha millor ciutat per defensar Espanya que Barcelona", ha continuat el gallec, que ha volgut enviar un missatge ben clar a Pedro Sánchez: "Ningú està per damunt de la Constitució, i només la sobirania nacional, la de tots els espanyols, la pot modificar"; ha dit amb la Constitució a la mà. L'exsocialista ha estat el més bel·ligerant dels tres ponents i també el més aplaudit i ovacionats: "Aquest sí que és un socialista com toca", ha reflexionat en veu alta un dels assistents.
L'última en intervenir ha estat Elda Mata, presidenta de l'entitat que, com la resta de persones que han intervingut han utilitzat el castellà per dirigir-se als votants. Però no tots els manifestants s'han quedat a escoltar les seves reflexions sobre els perills de l'independentisme i les crítiques als partits que durant els últims 40 anys han fet "cessions al nacionalisme" que ha provocat la situació actual. Molts han començat a desfilar abans que s'acabés l'acte, ja que a les 14:00 hores la calor començava a ser insuportable per molt que Vox hagués facilitat als assistents ventalls amb el logo del partit. Els serveis d'emergència han hagut d'intervenir davant els desmais per cops de calor d'alguns dels concentrats. La intervenció de la presidenta s'ha acabat amb el lema de la manifestació, "no en el meu nom", que el públic ha repetit a cor.