El govern espanyol ha convocat l'encarregat de negocis de l'ambaixada d'Israel en protesta pels "atacs injustificats" contra les posicions de la missió de pau de l'ONU al Líban "Espanya ha convocat aquest matí l'encarregat de negocis de l'ambaixada d'Israel per protestar pels atacs injustificats de l'exèrcit israelià a les posicions de FINUL i els comentaris recents sobre Espanya i espanyols", ha dit Exteriors a través d'un comunicat. El nou ambaixador d'Israel, Zvi Vapni, no pot ser convocat perquè encara no ha pres possessió del càrrec, ja que la seva predecessora, Rodica Radian-Gordon, va ser cridada a consultes pel primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, el passat mes de maig, en protesta pel reconeixement de Palestina com a Estat. El moviment d'Exteriors arriba després que en els últims dies diversos cascos blaus, cap d'ells espanyol, hagin resultat ferits en quatre atacs de les forces israelianes contra la missió de l'ONU al Líban. Després de conèixer un nou atac produït aquest divendres, el govern espanyol ha exigit a Israel que "posi fi de forma immediata a aquests atacs i que compleixi amb les seves obligacions derivades del Dret Internacional Humanitari". 

Sánchez demana aturar l'enviament d'armes a Israel

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha condemnat aquest matí els atacs contra l'ONU al Líban a la roda de premsa posterior a la seva reunió amb el Papa Francesc. "Ens sembla una cosa absolutament condemnable, rebutjable, i que serveix per recordar-nos la urgència d'acabar amb la violència, que cessi aquesta espiral de violència al Líban, a Gaza i a Cisjordània, i que puguem, d'una vegada per totes, trobar la via diplomàtica per a la resolució de conflictes en termes pacífics", ha asseverat. En aquest sentit, s'ha sumat a la reivindicació que el passat cap de setmana va fer el president francès, Emmanuel Macron, i Sánchez ha instat la comunitat internacional a aturar l'enviament d'armament a Israel per "contravenir el dret internacional". Sánchez ha apuntat que l'Estat espanyol "no exporta cap mena d'armament ni de material militar a Israel" des del 7 d'octubre del 2023 i ha defensat que això suposa "no contribuir a l'escalada de la violència i la guerra".  

Protesta per les declaracions d'Israel contra Espanya

La convocatòria de l'encarregat de negocis també ha servit per traslladar el malestar de l'executiu amb "els comentaris recents sobre Espanya i els espanyols" del titular d'Exteriors israelià, Israel Katz, que el cap de setmana passat va dir que Espanya era un "paradís" per a "demostrar odi i incitar a la "destrucció d'Israel" per permetre la celebració a Madrid d'un acte de l'organització palestina Masar Badil, a qui vincula amb el Front Popular per a l'Alliberament de Palestina (FPLP).  Albares ja havia sostingut que les declaracions de Katz estaven "fora de lloc". "Espanya és un país de tolerància, és un país on tothom pot per descomptat viure en llibertat i tenir llibertat d'expressió i on qualsevol forma d'incitació a l'odi", inclòs l'antisemitisme, "no només és àmpliament rebutjat per tota la societat espanyola, sinó que també és al Codi Penal", va sostenir.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!