Espanya és un "cas únic" en matèria de llengües, per la qual cosa el govern de Pedro Sánchez defensa que l'ampliació del règim lingüístic de la UE se "circumscrigui exclusivament" al català, el gallec i l'euskera. Així ho ha explicat el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, a l'entrada del Consell d'Afers Generals que avui es reuneix a Luxemburg i on Espanya haurà de defensar de nou la reforma del reglament de la UE que regula les llengües oficials.
Espanya intenta tranquil·litzar la preocupació d'alguns estats davant del risc d'un efecte contagi que pogués provocar una allau de peticions de llengües minoritàries reclamant la condició d'oficials a la UE. Per aquesta raó, Albares ha volgut posar l'accent sobre les circumstàncies i condicions molt específiques que converteix les llengües cooficials espanyoles en un "cas únic" i que limitarien a aquestes llengües l'ampliació del règim lingüístic.
Això no obstant, els arguments que ha desplegat Albares no inclouen massa novetats en relació amb els que ja va exposar a la reunió del dia 19 de setembre a Brussel·les. En concret ha subratllat que el català, el gallec i l'euskera són llengües reconegudes com a oficials en la Constitució; són d'ús al Congrés i el Senat; tenen acords administratius amb pràcticament totes les institucions europees des de fa dues dècades; ha recordat que Espanya va dipositar copies certificades dels tractats en les tres llengües; i que tenen un amplíssim ús, que en el cas del català supera els deu milions de parlants, molt superior a la majoria d'idiomes que avui estan representats a taula del Consell.
A més, el ministre ha subratllat que els Tractats de la UE avalen la proposta d'incloure-les com a llengües oficials atès que aposten pel respecte a la identitat nacional de cada país recollida a les estructures constitucionals i el multilingüisme és un objectiu de la UE. Això no obstant, la majoria d'arguments ja havien estat exposats pel ministre davant del Consell a la darrera reunió, però Albares ha evitat entrar en més concrecions fins que acabi la reunió.
Finançament
La segona qüestió que avui argumentarà de nou el ministre és la disposició d'Espanya a finançar la mesura. Albares ha explicat que a la reunió del dia 19 ho va anunciar verbalment, però avui ho formalitzarà de manera completa.
Davant les reticències que van expressar els representants de diferents països sobre l'ampliació del règim lingüístic, la reunió del consell del passat mes de setembre es van demanar diferents informes jurídics que avui s'han d'abordar a la reunió.