El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha estat de gira per Àsia. En aquest viatge, en ple xoc aranzelari, el president s'ha reunit amb el màxim mandatari xinès, Xi Jinping, a qui ha ofert diàleg dient que Espanya “veu la Xina com a soci de la Unió Europea”. “Espanya és un país profundament europeista que sempre treballarà per unes relacions sòlides i equilibrades entre la Xina i la Unió Europea, també les econòmiques i comercials, on imperi el diàleg, la reciprocitat i l'harmonia”, ha afirmat Sánchez. Ja ho diu el diari El Mundo, que el secretari del Tresor nord-americà, Scott Bessent, ha carregat contra el president espanyol per aquestes afirmacions i, assegura, aquest és el motiu pel qual ara Sánchez envia el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, a Washington. El diari explica que el titular d'Economia viatja a Washington per reunir-se amb autoritats dels Estats Units, institucions multilaterals i representants empresarials. Segons han indicat fonts del govern espanyol, Cuerpo es trobarà aquest dimarts amb el mateix secretari del Tresor que fa quatre dies carregava contra Sánchez. En la mateixa línia, el rotatiu afirma que “les empreses es llancen a buscar alternatives als EUA davant els aranzels”. El Mundo explica que la treva de noranta dies en els aranzels dels Estats Units a bona part del món ha donat una mica d’oxigen tant al mercat com a les empreses, que ara han de redefinir la seva estratègia per vendre a l’estranger. Afegeix que Espanya dispara més d'un 50% les seves importacions a l'est d'Europa i l'Índia des de 2019. Per cert, el mort que vetllen totes les portades, amb més intensitat les més conservadores, és Mario Vargas Llosa, el Premi Nobel de Literatura que ha mort aquest dilluns amb 89 anys.

L'ABC i La Razón dediquen a l'escriptor tota la portada. Aquestes portades monotemàtiques parlen de Vargas Llosa com “l'últim Nobel en espanyol, figura del ‘boom’ i paladí de la llibertat contra els tirans” o bé com “la gran literatura hispanoamericana”. Políticament, Mario Vargas Llosa era un enemic dels independentistes, l'escriptor va ser molt crític i combatiu amb l'independentisme català, i fins i tot es va alinear amb el nacionalisme espanyol i va participar en la protesta contra el referèndum del 2017. A més, va simpatitzar amb polítics del PP, com Isabel Díaz Ayuso, o el ja extingit Ciutadans, partit que es va plantejar el fitxatge del peruà com a cap de llista a les eleccions a la Comunitat de Madrid del 2019. De fet, l'ABC, en aquesta edició especial, ja es refereix a l'escriptor com “la difícil aventura d'un escriptor que es va posar en política”. De fet, el diari conservador recorda que la cultura “no pot anar per lliure, sinó sempre en companyia de la democràcia, una manera de vigilar els polítics esgarriats” i apunta que Vargas Llosa “ho va demostrar quan a Catalunya l'independentisme més exaltat va voler donar un cop d'estat. La seva presència, les seves paraules, els seus raonaments van ser fonamentals perquè s'aturés aquella situació”. Per la seva banda, un dels articles especials de La Razón es titula: “Per què l'independentisme odiava tant al mort Mario Vargas Llosa?”. Segons el diari, “el seu ferm compromís amb la democràcia liberal, la defensa de la llibertat individual i la unitat d'Espanya, li va valer el reconeixement de milions de ciutadans… i l'odi visceral de l'independentisme català”. El citat mitjà critica els independentistes per fer de Vargas Llosa “una de les figures més atacades pel secessionisme”.

A la portada de La Vanguardia celebren que “ja és venerable” i de qui parlen és d'Antoni Gaudí. El papa Francesc ha reconegut com a venerable l'arquitecte Antoni Gaudí, pas previ per a la seva beatificació, segons informa l'oficina de premsa del Vaticà. En concret, en el decret que es va publicar aquest dilluns al migdia, el Papa reconeix les “virtuts heroiques” de Gaudí. Amb aquest decret, s'inicia el camí cap a la beatificació de l'arquitecte que va idear la Sagrada Família, segons ha destacat també l'Arquebisbat de Barcelona. Per la seva banda, el cardenal Joan Josep Omella ha celebrat el reconeixement de venerable d'Antoni Gaudí, i ha considerat que el fet demostra que tothom “està cridat, com ell, a ser sant”. “Què és ser sant?”, s'ha preguntat. “Estimar Déu i els altres, que és el que va fer ell”, ha afegit. D'altra banda, el diari apunta que “la delegada del govern espanyol a València declara que va oferir l'UME a les 12:23 h el dia de la DANA”. Pilar Bernabé va assegurar que al migdia del 29 d'octubre va trucar a qui era consellera d'Interior i Justícia, Salomé Pradas, per avisar-la que hi havia una persona desapareguda a la comarca de la Ribera, gairebé vuit hores abans de l'enviament de l'alerta massiva. Què diuen la resta de portades d'aquest dimarts?

ABC
El Mundo
El País
La Razón
La Vanguardia
El Periódico
Ara
El Punt Avui
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!