El govern espanyol desmenteix les acusacions de Veneçuela i rebutja "rotundament" qualsevol insinuació que Espanya estigui implicada en una operació de desestabilització política Veneçuela. Fonts del Ministeri d'Exteriors, que dirigeix José Manuel Albares, han defensat que Espanya "defensa una solució democràtica i pacífica a la situació a Veneçuela". A més, han afegit que el govern espanyol "ha constatat que els detinguts no formen part del CNI ni de cap altre organisme estatal". El pronunciament d'Exteriors es produeix hores després que Veneçuela anunciés la detenció dels dos ciutadans espanyols, José María Basoa Valdovinos i Andrés Martínez Adasme, acusats de vincles amb el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) i de preparar un pla per assassinar al president del país, Nicolás Maduro. 

14 detinguts

Enmig de les tensions diplomàtiques entre Espanya i Veneçuela, el ministre de l'Interior veneçolà, Diosdado Cabello, va informar aquest dissabte de la detenció de dos espanyols, tres estatunidencs i un txec, per la seva implicació en una suposada operació contra el règim chavista. En total, han estat detingudes 14 persones que participaven en una "operació de desestabilització" que ha relacionat amb la dirigent opositora veneçolà, María Corina Machado. A més, va assegurar que estava al capdavant de l'operació l'Agència Central d'Intel·ligència dels Estats Units (CIA) i també el CNI espanyol. "La CIA està al capdavant d'aquesta operació. I l'altra, que tampoc ens estranya (...) és el Centre Nacional d'Intel·ligència d'Espanya. Aquests dos capturats, així ho diuen, inclusivament parlen, ells, d'un grup de mercenaris que estan buscant per a portar-los a Veneçuela, amb objectius distints", ha apuntat Cabello.

Els detinguts han estat identificats com Andrés Martínez Adasme i José María Basoa Valdovinos i l'Executiu espanyol ha negat la seva pertinença al CNI. Després de conèixer-se la detenció, l'Ambaixada d'Espanya a Veneçuela va demanar al govern de Maduro tenir accés als dos detinguts, acusats de terrorisme, per verificar les seves identitats i la seva nacionalitat i, de ser ciutadans espanyols, conèixer de què se'ls acusa exactament i que puguin rebre tota l'assistència necessària.

El govern de Maduro va anunciar les detencions després que la ministra de Defensa espanyola, Margarita Robles, qualifiqués el seu règim de "dictadura" i després que el Congrés instés el govern espanyol a reconèixer com a guanyador de les eleccions al candidat opositor, Edmundo González Urrutia, que es troba a Espanya, on ha demanat asil polític.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!