La ministra d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya, s'ha reunit amb el president del Brasil, Jair Bolsonaro, per tal que l'Estat espanyol pugui estrènyer les relacions amb el govern del dirigent d'ideologia d'ultradreta.

Així ho ha anunciat el mateix ministeri d'Exteriors a través d'una publicació a Twitter: "La ministra ha estat rebuda avui en audiència al Palau de Planalto pel president del Brasil, Jair Bolsonaro, amb qui ha abordat les relacions bilaterals i el desig d'estrènyer el tracte entre la Unió Europea i l'Amèrica Llatina". La trobada s'ha produït en el marc de les visites que realitza la ministra a diferents països des que va arribar al càrrec fa una mica més d'un any.  

 

TUIT EXTERIORES VISITA GONZALEZ LAYA JAIR BOLSONARO

Tuit del ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació sobre la visita / @MAECgob

 

Espanya i el Brasil, "socis estratègics"

En arribar ahir al país, es va reunir amb una amb els titulars brasilers de Desenvolupament Regional, Rogerio Marinho, i amb la d'Agricultura, Tereza Cristina Correa. La ministra va qualificar, llavors, la  relació amb el Brasil com la de "vells amics" i "socis estratègics". D'altra banda, també va fer referència a l'acord entre la UE i el Mercosur, signat el 2019 després de vint anys de negociacions, però que encara està pendent de ser ratificat.

Cal "treballar per tancar algunes coses que estan obertes", va afirmar Laya sobre aquest aspecte, tot i que també va expressar el seu compromís per "impulsar" el procés per "posar-lo en marxa".

La visita ha continuat amb l'entrevista d'avui amb el ministre d'Exteriors, Carlos Alberto Franco França, amb el que tenia previst signar un memoràndum d'entesa per a la creació de la comissió permanent bilateral Brasil-Espanya, un mecanisme amb què els dos països pretenen reafirmar "la solidesa de la relació" i que permetrà l'intercanvi permanent d'informació, segons van explicar fonts diplomàtiques. 

Alguns països de la UE no donen suport a l'acord

L'esmenat acord d'Associació vincula dues regions amb uns 780 milions d'habitants, d'una banda el Vell Continent i de l'altre les quatre nacions fundadores del Mercosur (Argentina, Brasil, Paraguai i Uruguai).

D'aquestes quatre últimes nacions, el Brasil, la primera economia de Llatinoamèrica, és l'escenari que presenta majors desafiaments pel desig europeu que a l'acord garanteixi la protecció mediambiental.

Països com Àustria han deixat clar que no estan disposats a ratificar aquest acord tenint en compte els que ells consideren "extensos incendis forestals" a l'Amazònia. En la mateixa línia, també rebutgen l'augment d'un model intensiu de producció agrícola "als països del Mercosur". 

Es tracta d'una posició a la qual s'han unit altres països, com França, fet que ha generat obstacles per completar un procés de ratificació que ha de passar necessàriament pel Parlament Europeu, entre altres instàncies.

Laya aposta per "treballar junts"

Per contra, la ministra espanyola ha advocat per "treballar junts" amb el Brasil per tal de poder superar els esculls en aquesta negociació. 

Tot i que no s'han definit dates concretes per tancar aquest tema, recentment la Comissió Europea va reconèixer que el procés s'està demorant per temes com eleccions a diversos països, i no preveu que entri en vigor abans de finals de 2022. 

 

Imatge principal, la ministra d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, Arancha González Laya, i el president del Brasil, Jair Bolsonaro / @MAECgob