Espanya ha volgut enviar un missatge de calma a Hongria i Polònia després que aquests dos països bloquegessin el pressupost per als pròxims set anys de la Unió Europea i també el pla postpandèmia europeu arran de la creació d'un mecanisme per congelar els recursos en cas que un estat no respecti l'estat de dret.
L'encarregada de convèncer Budapest i Varsòvia ha estat la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya, que els ha instat a donar suport al pressupost aclarint que el mecanisme que condiciona els fons al respecte de l'estat de dret "no va dirigit a cap país".
En una roda de premsa després d'una reunió amb els seus homòlegs europeus, la ministra d'Exteriors ha avisat de la "urgència" de posar en marxa el fons de recuperació, que depèn de la llum verda de tots els estats al paquet. "És una necessitat imperiosa per a la Unió Europea, per a tots, també per a Polònia i Hongria", ha remarcat González Laya, que ha subratllat que el mecanisme d'estat de dret "no és discriminatori".
Segons ha explicat la ministra d'Exteriors, el govern espanyol ha estat "treballant" amb els de Polònia i Hongria en "les darreres hores" per aclarir-los que el mecanisme que permet congelar els fons europeus en cas de no respectar l'estat de dret vol "protegir" aquest principi "a tota la Unió Europea" i no a uns països en particular.
La discriminació als discriminadors
Precisament l'Estat espanyol és el país que més s'ha beneficiat de la doble moral de la Unió Europea en matèria de vulneració de drets i llibertats. I és que mentre Brussel·les s'ha centrat en assenyalar l'activitat d'Hongria i Polònia, s'ha negat a veure tota la repressió exercida contra l'independentisme català.
És curiós veure també com un govern que es pressuposa progressista intenta acostar posicions amb els executius més ultraconservadors del vell continent. Cal recordar que recentment el govern polonès va dur a terme una reforma judicial per jubilar un terç dels jutges per substituir-los per d'altres posats a dit. Segons Amnistia Internacional, a Polònia també hi ha una contínua discriminació contra minories com la comunitat LGBTI i la comunitat jueva
Per altra banda, Hongria continua mantenint una política molt dura contra la immigració i l'asil de refugiats. A més, segons Amnistia Internacional, les minories romaneses i LGBTI es troben en un nivell d'indefensió notable davant dels atacs de grups d'ultradreta.
A nivell judicial, el Parlament va aprovar (gràcies a la majoria absoluta del partit governant) un projecte de llei general que permet, entre altres coses, que les autoritats públiques impugnin decisions de tribunals ordinaris en casos políticament delicats presentant una demanda davant del Tribunal Constitucional, la majoria del qual ha estat escollida per la majoria parlamentària de què disposa el govern.