Espanya és l'estat de la Unió Europea (UE) amb més casos d'infracció oberts per transposició incorrecta o aplicació errònia de directives europees. Amb 53 casos oberts, Espanya se situa per davant d'Itàlia, amb 47, i de Grècia, amb 42.

Juntament amb Grècia, Espanya també és l'estat que més casos d'infracció tenia oberts el 31 de juliol del 2019. L'informe anual de la Comissió Europea sobre l'aplicació del dret europeu apunta que Espanya ha tancat el 2019 amb 85 casos d'infracció. A banda dels 53 anteriors, 18 més són per fer tard a la transposició d'infraccions i els 14 restants per infraccions en regulacions, tractats o decisions.

 

L'informe recull una millora d'Espanya pel que fa a casos d'infracció, que baixen de 97 casos oberts el 2018 a 85 el 2019. Així, es van obrir 31 nous casos a Espanya l'any passat, la majoria relacionats amb medi ambient, mercat intern, industrial i pimes i impostos.

No fa ni un mes que la Comissió Europea va publicar un altre informe on també situava l'Estat a la cua de la UE en percepció d'independència judicial​. En l'estudi es veia que un 50% dels ciutadans consideraven dolenta molt dolenta la independència judicial espanyola, i un 45% ho atribuïen a les ingerències de la classe política als tribunals.

Igual que ha passat amb les infraccions en l'aplicació del dret, fa un any Espanya ja era el quart estat de la UE amb la pitjor percepció d'independència judicial, quan va caure de la sisena posició a la quarta.