El ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, no va deixar marge per a dubtes en nombroses ocasions. Veient la inhumana resposta de l'exèrcit d'Israel a l'ofensiva de la milícia palestina Hamàs del 7 d'octubre —amb una destrucció massiva de la Franja de Gaza i una massacre indiscriminada de milers de palestins—, el govern espanyol va optar per una resposta més humana que altres països occidentals i elevar el to contra l'administració ultra de Benjamin Netanyahu. En aquesta línia, Pedro Sánchez i el seu equip va comunicar alguns posicionaments avantguardistes, com ara defensar el reconeixement de l'Estat palestí o anunciar l'embargo d'armes a Israel.
Així ho va manifestar en diverses ocasions el mateix José Manuel Albares. Primer, en seu plenària el 5 de desembre, quan davant de tot el Congrés dels Diputats va dir que "des del 7 d'octubre no es produeixen operacions d'exportació d'armes espanyoles a Israel" en resposta a una petició d'EH Bildu. "Per tant, això no es produirà", va argumentar. El 29 de gener va repetir el mateix missatge a la Comissió d'Exteriors del Congrés. I uns dies abans, el 23 de gener, ho havia fet novament davant els mitjans de comunicació, afirmant que des d'aquella data "no es produeix cap operació de venda d'armament" al país israelià. Quan se li va preguntar per què no s'impulsava un "embargo total" d'armes, ell va respondre taxativament. "Per descomptat, és quelcom que Espanya ha realitzat", va subratllar.
Ara, pel que sembla, res més lluny de la realitat. Una investigació del Centre Delàs d'Estudis per la Pau, i publicada per elDiario.es, ha destapat que el govern espanyol ha mentit: des del 7 d'octubre, l'Estat sí que ha enviat armes a Israel. El revelador document indica que durant els últims mesos del 2023 s'han exportat "bombes, granades, torpedes, mines, míssils, cartutxos i altres municions i projectils, i les seves parts, incloses les postes, perdigons i tacs per a cartutxos", per a ser emprades per "armes de guerra", segons precisa una altra de les subcategories del document. De fet, el novembre del 2023, Espanya va vendre a Israel material per valor d'un milió d'euros, segons les dades, convertint-lo així en el país de la Unió Europea que més armes va enviar al país hebreu, representant el 52% de les exportacions del grup comunitari.
Des de la Secretaria d'Estat de Comerç, s'argumenta que l'exportació "correspon a llicències autoritzades abans del 7 d'octubre", i que conté material "per a proves o demostracions, en cap cas per al seu ús final ni ser susceptibles de ser utilitzat" en la guerra a Gaza. Ara bé, el reglament de control del comerç de Defensa indica que es pot revocar el permís de venda si hi ha "indicis racionals" que el material s'usa en accions "que pertorben la pau", que poden "exacerbar tensions" o "que poden ser utilitzats de manera contrària al respecte degut i la dignitat inherent a l'ésser humà". Alhora, Espanya també ha continuat comprant material i tancant nous contractes amb companyies d'armes d'Israel. La Secretaria d'Estat de Comerç ha admès, en aquest punt, que les importacions tampoc s'han suspès.
Borrell fa la mateixa crida
Irònicament, aquest mateix dilluns l'alt representant de la UE per a Afers Exteriors, Josep Borrell, ha fet una crida als Estats Units i a la comunitat internacional perquè reconsiderin la seva ajuda militar a Israel. Enmig de la massacre que està patint el poble palestí, el membre del PSOE ha assenyalat que, si els altres països aliats d'Israel "creuen que està matant massa gent, potser haurien de proporcionar menys armes per evitar que es mati tanta gent", ha afirmat. Unes paraules que, en primer lloc, haurien d'enfocar-se a casa.