Enxampada al govern espanyol. El Consell de la Unió Europea ha confirmat per escrit que Espanya mai ha demanat que es faci oficial el català a la UE. El ministre d'Afers Exteriors del govern espanyol, José Manuel Albares, va afirmar a finals del 2021, que el govern de Zapatero va reclamar l'oficialitat del català l'any 2004, i que finalment no s'havia aconseguit perquè era necessari la reforma dels Tractats. Ara, gràcies a una iniciativa coordinada entre Plataforma per la Llengua i l'eurodiputat irlandès Chris MacManus, s'ha aconseguit que el Consell de la UE desmenteixi Espanya i es confirmi així que mai han sol·licitat que el català esdevingui llengua oficial de la Unió Europea.
El Consell assenyala que per aconseguir que una llengua es converteixi en oficial a la Unió Europea, només cal que ho decideixin per unanimitat els estats membres que la formen, a través del reglament que estableix quines són les llengües oficials, i per tant no és necessari cap Tractat europeu.
Desmuntant la versió d'Espanya
Així doncs, les dues afirmacions que ha confirmat l'eurodiputat irlandès Chris MacManus—que mai han demanat l'oficialitat i que no cal una reforma dels tractats per aconseguir-la— contradiuen formalment la versió que ha defensat el govern espanyol sobre aquesta qüestió. A partir d'aquest dissabte Espanya ocupa la presidència rotatòria de la UE fins a finals del 2023, una responsabilitat que toca cada 13 anys aproximadament. Precisament, per aquesta raó, Plataforma per la Llengua reclama que Espanya aprofiti la seva posició per col·locar temes a l'agenda i negociar prioritats. A més, sol·liciten la modificació del Reglament núm. 1 del 1958 del Consell, per incloure el català com a llengua oficial de la UE. Pel que fa a la modificació d'aquest reglament, Plataforma per la Llengua recorda que ha estat modificat fins a 7 vegades per afegir-hi noves llengües oficials.
Oficialitat del català a la UE abans del 23-J
Plataforma per la Llengua va celebrar un acte dimarts passat per reclamar que el govern espanyol faci oficial el català a la UE abans de les eleccions generals del 23-J. La vicepresidenta de l'entitat, Mireia Plana, va indicar que "hi ha nou reunions en el marc de la presidència del Consell des de dissabte vinent, que comença, i fins al 23 de juliol, que són nou oportunitats per demanar la reforma del Reglament del Consell que estableix quines són les llengües oficials". Destaquen la importància de pressionar l'Estat espanyol per tal que elevi la petició de fer que el català sigui la 25a llengua oficial a la Unió Europea, ara que pren la presidència rotatòria de la institució comunitària.
El febrer de 2023, més de 70 entitats i 50.000 particulars van donar suport a un manifest per demanar l'oficialitat del català. Entre les signants, hi ha el Futbol Club Barcelona, el Col·legi de Metges de Barcelona, les Cambres de Comerç de Terrassa, Girona i Barcelona, l'Hospital Clínic, la CECOT, la Intersindical, Escola Valenciana, Obra Cultural Balear i l'STEI de les Illes Balears.