El centre espanyolista busca una nova oportunitat en el panorama polític de l'Estat espanyol. Les cessions del líder del PSOE, Pedro Sánchez, podria obrir una escletxa entre el Partit Popular i el PSOE, o almenys és el que pretenen els fundadors d'un nou partit: La Tercera España. Després dels fracassos d'Unión Progreso y Democràcia (UPyD) i de Ciutadans, diversos exdirigents s'uneixen per buscar el seu espai central. Per això, tal com explica EuropaPress, ja han registrat la marca com a partit sota la ideologia de socialdemòcrata i es constitueix aquest dilluns al notari com a associació. Es tracta d'un procés molt similar al de Ciutadans, que inicialment s'havia configurat com a "socialdemòcrata" (després d'un manifest d'intel·lectuals catalans contra el nacionalisme), tot i que després va fer el pas cap al "liberalisme".

Busca un espai entre el PSOE i el PP

"Es tracta del germen del partit fins que comptem amb suficient afiliació i massa crítica per a constituir-lo com a partit polític espanyol. A partir d'aquí començarem els tràmits", que han de fer-se en el Ministeri de l'Interior, explica l'escriptora Gabriela Bustelo, una de les fundadores, a Europa Press. I fins ara, el projecte està "suscitant interès", en paraules de l'escriptora, que precisa que rep "constantment" i per diversos canals sol·licituds per a afiliar-se a aquest futur nou partit socialdemòcrata que es mostra crític amb el PSOE i es defineix com "una esquerra reformista".

Entre els fundadors d'aquest moviment hi ha també el president i expresident de Foro d'Eruma, Iñaki Ezkerra, qui ja va militar a Ciutadans, o el catedràtic Gabriel Tortella. També firmen un manifest l'advocada Elvira Marcos, l'exfundador de Ciutadans Francesc de Carreras, l'escriptor Andrés Trapiello, qui ja fa formar part d'UPyD, el filòsof Fernando Savater i una trentena de noms que creuen urgent la creació d'un partit que pugui representar l'electorat "socialdemòcrata". 

Espanya, "a la vora de la implosió"

Concretament, la formació critica que el país "es troba a la vora de la implosió" amb una esquerra, el PSOE, que "ha llançat el seu ideari secular per la borda, apostant pels camins del populisme, el personalisme, l'oportunisme i la demagògia". En el seu text fundacional també arremet contra el PP, al qual anomena "dreta indecisa" que "no entusiasma els seus votants".

L'escriptora posa l'accent en la vocació d'esquerres del partit, que en un primer moment es va concebre com un 'think tank', encara que aquesta idea s'ha quedat ja petita. "Volem entrar com un torpede en l'esquerra", recalca. Bustelo explica a Europa Press que La Tercera Espanya té una "essència" liberal que busca assemblar-se a la socialdemocràcia estatunidenca, britànica o nòrdica i està concebut com un partit antinacionalista i antiextremista, sent Vox i Sumar extrems als seus ulls.

Pretenen presentar-se a les eleccions europees

En referència a concórrer en els futurs cicles electorals, Bustelo descarta que La Tercera Espanya pugui concórrer a les eleccions generals en cas que hi hagi una "imminent" repetició electoral. "No ens donaria temps", assenyala, precisament perquè encara queden tràmits pendents fins a la culminació de la conformació del moviment com a partit. En canvi, sí que tenen intenció de concórrer a les pròximes eleccions al Parlament Europeu, que tindran lloc el juny de 2024. 

Bustelo precisa que estan "oberts a qualsevol mena d'adhesió" i reconeix que ja han mantingut contactes amb figures com la de Nicolás Redondo Terrers, expulsat pel PSOE sota l'acusació de "reiterat menyspreu" a les sigles del partit.