El paper que farà Espanya en la celebració del 75è aniversari de la creació de les Nacions Unides serà ben curiós, ja que per una banda, el rei Felip VI intervindrà el pròxim dilluns a la cimera especial de l'ONU, i per l'altra no se n'ha estat de reivindicar com a seus els republicans exiliats que van participar en la creació de l'òrgan internacional.
En concret ha estat el Ministeri d'Exteriors, que ha destacat la presència de diversos membres del govern republicà a l'exili a la reunió assegurant que "l'Espanya democràtica també va ser present". Ara, 75 anys després, l'Estat envia com a representant el fill del successor designat pel dictador Francisco Franco.
Els 'representants espanyols' a la fundació de l'ONU van ser Álvaro de Albornoz (qui seria després president del govern republicà a l'exili), Indalecio Prieto (president del PSOE entre 1948 i 1951), Fernando de los Ríos (ministre d'Estat), Juan Negrín (primer president del govern republicà a l'exili), Antonio María Esbert, Félix Gordón Ordás (president del Consell de Ministres de la República a l'exili), Julio Álvarez de Bayo (havia estat Comissari General de la Guerra) i José Antonio Aguirre (conseller de Defensa del País Basc).
En un vídeo especial per a l'ocasió, el govern de Pedro Sánchez recorda que "les Corts espanyoles a l'exili van sol·licitar participar a la conferència de San Francisco i la Junta Espanyola d'Alliberament va elaborar un memoràndum amb la contribució d'Espanya als debats".
La moció espanyola que "inspira" l'ONU
Amb ajuda de Mèxic, es va aprovar la "moció Quintanilla" que, segons assenyala el vídeo, "va consagrar l'ideal democràtic que inspira les Nacions Unides" ja que estableix que "no podran formar part de l'ONU estats els règims dels quals han estat establerts per forces militars que han desencadenat la guerra contra les Nacions Unides".
El 1955, "com a conseqüència de la Guerra Freda, el règim franquista va ser admès en l'organització, però Espanya no ocuparà el lloc que li correspon entre les democràcies del món fins a 1977, resultat d'un històric procés de transició democràtica".
"Des d'aquell moment, Espanya desplega tota la seva influència per impulsar els ideals que van inspirar la Carta de San Francisco i ho continuarà fent", conclou el vídeo amb una imatge de Felip VI intervenint davant de l'ONU el 2018.