La ministra d'Afers Exteriors, Arancha González Laya, ha evitat donar suport explícit a la celebració d'un referèndum d'autodeterminació al Sàhara Occidental com a solució a la represa del conflicte entre el Marroc i el Front Polisario d'aquests últims dies.
Diverses resolucions del Consell de Seguretat de Nacions Unides demanen des de fa gairebé vint anys la celebració d'un plebiscit per l'autodeterminació del poble sahrauí. "Veig prioritari totes les resolucions de l'ONU, que inclouen diversos paràmetres, tots són vàlids", ha dit González Laya evitant mencionar la paraula "referèndum".
En canvi, ha destacat que ara és "prioritari" el nomenament d'un representant de la Missió de l'ONU per al Referèndum al Sàhara Occidental. Aquest càrrec està vacant des de fa més d'un any.
González Laya ha assegurat que des del govern espanyol estan mantenint "nombrosos contactes" amb els països de la regió, entre ells el Marroc, per buscar una "via de diàleg" entre les parts en conflicte.
Un govern progressista?
Aquest posicionament, a més d'ignorar l'ONU, també grinyola força amb el del vicepresident segon de l'executiu espanyol, Pablo Iglesias, qui es va mostrar partidari a favor d'un referèndum recordant les mateixes resolucions de les Nacions Unides.
González Laya també ha explicat que s'ha reunit amb els seus homòlegs de Polònia i Hongria per tal de convence'ls sobre el caràcter 'genèric' del requisit de respectar l'estat de dret a l'hora de rebre fons europeus. Laya els ha instat a donar suport al pressupost aclarint que el mecanisme que condiciona els fons al respecte de l'estat de dret "no va dirigit a cap país".
Precisament l'Estat espanyol és el país que més s'ha beneficiat de la doble moral de la Unió Europea en matèria de vulneració de drets i llibertats. I és que mentre Brussel·les s'ha centrat en assenyalar l'activitat d'Hongria i Polònia, s'ha negat a veure tota la repressió exercida contra l'independentisme català.