Ja hi ha una xifra damunt la taula: 30 euros per megavat hora (MWh). Aquesta és la proposta que han consensuat els governs d'Espanya i Portugal per a topar el preu del gas que es fa servir per a fabricar electricitat. Així ho van traslladar ahir a la nit els dos executius a la Comissió Europea perquè doni el vistiplau a la batejada com a “excepció ibèrica”. Es van tenir en compte dues circumstàncies per a aquesta illa energètica: l'alt nivell d'implantació de les energies renovables i les poques interconnexions de la Península amb la resta del continent europeu. La xifra s’ha conegut primer per la premsa portuguesa i després l'ha confirmat la vicepresidenta de Transició Ecològica, Teresa Ribera. La mesura estaria vigent fins al desembre.
Amb aquesta mesura pretenen rebaixar considerablement la factura de la llum, que acaba tenint efectes en la inflació: a Espanya ha arribat fins al 9,8% al mes de març mentre a Portugal ha estat del 5,3%, segons les dades oficials. La mesurà tindrà un efecte sobre el mercat majorista d'electricitat. El sistema marginal que funciona a tot Europa fa que el preu el marqui l'última energia que entra al sistema, que amb els preus actuals són les centrals de cicle combinat de gas.
El document treballat pels dos governs limita l'aplicació a les tecnologies marginals: "En particular, i per al mix ibèric, només s'aplicarà a les centrals de cicle combinat de gas, centrals de carbó i cogeneradors". També precisa que són mesures temporals i excepcionals, com es va acordar al Consell Europeu, davant les “circumstàncies excepcionals que estan causant serioses dificultats econòmiques” a tots dos països.
Ara la pilota està a la teulada de Brussel·les. En la conferència oferta aquest dilluns, el president Pedro Sánchez va confiar que la mesura seria aprovada per Brussel·les "en un molt breu termini de temps". Un cop passi això, va garantir, l'endemà serà publicada al BOE "amb efectes immediats". No obstant això, la vicepresidenta tercera Teresa Ribera va parlar aquest dimarts d'un termini aproximat de "tres o quatre setmanes" fins a la seva entrada en vigor.
El topall proposat per Espanya i Portugal coincideix amb el que havien plantejat des d'Unidas Podemos. La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, no ha volgut confirmar la dada a falta que parlés Teresa Ribera, però ha assegurat que suposaria una "gran notícia" perquè és la proposta que feien ells i "permetria rebaixar el cost de l'electricitat a cost dels beneficis absolutament multimilionaris i immerescut que estan guanyant les empreses energètiques".