Resposta a la resposta. El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, ha rebutjat aquest dimarts les “intimidacions” d’Israel i ha avisat que “ningú no evitarà que Espanya defensi la legalitat internacional i la pau”. S’ha pronunciat d’aquesta manera en roda de premsa posterior al Consell de Ministres després que el seu homòleg israelià hagi acusat Pedro Sánchez de “còmplice” d’instar l’assassinat de jueus un cop ha reconegut l’estat palestí; i per les declaracions de Yolanda Díaz en les quals defensava un estat palestí que vagi "des del riu fins al mar". “Nosaltres no fem una política exterior reactiva a cop de tuit; sabem quin és el nostre camí i la nostra agenda”, ha manifestat, a banda de recordar que la decisió de reconèixer Palestina “no va en contra de ningú, sinó a favor de la justícia, la pau i la legalitat internacional”. En aquest sentit, ha advertit que Espanya, Irlanda i Noruega preparen una "resposta, coordinada i ferma" als embats diplomàtics d'Israel contra aquests dos països.

 

Fonts del Ministeri d'Exteriors expliquen que aquesta resposta es coneixerà ben aviat, però no encara. Perquè al govern espanyol són "conscients de l'estratègia diplomàtica d'Israel": "Ells haurien preferit que avui parléssim dels seus tuits, i no pas del reconeixement de Palestina". La resposta d'Espanya, Irlanda i Noruega estarà "coordinada" entre tots tres països, assenyalen aquestes mateixes fonts.

Per altra banda, Albares també ha confirmat en aquesta roda de premsa que aquest dimecres rebrà a Madrid el Grup de Contacte Àrab per a Palestina, format per representants dels governs de Qatar, Jordània, Aràbia Saudita i Turquia. Es tracta d'un grup que aplaudeix la decisió del govern espanyol de reconèixer Palestina en l'estratègia dels 'dos estats'.

Es reunirà, concretament, amb el primer ministre de Qatar, Mohammed bin Abdulrahaman bin Jassim Al Thani; el viceprimer ministre de Jordània, Ayman Safadi; el ministre d'Exteriors d'Aràbia Saudita, Faisal bin Farhan bin Abdullah Al Saud; el ministre d'Exteriors de Turquia, Hakan Fidan, i el secretari general de Cooperació Islàmica, Hussein Ibrahim Taha. Les mateixes fonts del Ministeri d'Exteriors destaquen que per a Espanya és primordial el contacte amb aquests països: consideren que un dels pilars fonamentals per aconseguir la pau a la regió és la "normalització" de les relacions entre els països àrabs i Israel. 

Israel és autor d'un genocidi?

Albares també ha estat preguntat durant la roda de premsa si el govern espanyol considera que Israel és autor d'un genocidi, un concepte emprat per dues ministres socialistes: la de Defensa, Margarita Robles; i la vicepresidenta tercera i responsable de la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que també és la cap de llista del PSOE a les eleccions europees. El  ministre d'Exteriors ho ha emmarcat en les "opinions personals", malgrat ha recordat que serà el Tribunal Internacional de Justícia (TIJ) qui decidirà sobre aquesta qüestió. Espanya donarà suport al veredicte. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!