El ministre d'Assumptes Exteriors d'Espanya, José Manuel Albares, es reunirà aquest dijous a Brussel·les amb el seu homòleg britànic, David Cameron, i amb el comissari europeu Maros Sefcovic Sefcovic per a aconseguir un acord definitiu entorn de l'estatut que regirà les relacions entre Gibraltar i la UE després del Brexit. A la trobada també hi participarà i el ministre principal de Gibraltar, Fabián Picardo. El motiu de la reunió és "continuar les discussions" en "el mateix format" que la que es va produir el 12 d'abril, quan Sefcovic, Cameron, Albares i Picardo es van donar cita en la capital comunitària per desencallar les negociacions, després de dos anys i mig de converses i 18 rondes negociadores sense avanços definitius.

Acord per Gibraltar

El ministeri d'Exteriors apunta que l'objectiu de la trobada és "avançar en les línies mestres" d'un acord amb el qual es pretén portar "prosperitat, confiança, seguretat jurídica i estabilitat als ciutadans de tot el Camp de Gibraltar". En el comunicat conjunt de Sefcovic i Cameron després de la reunió d'abril, tots dos van apuntar avanços "significatius" en les converses i l'acord sobre les línies mestres que inclouen disposicions "sobre l'aeroport, béns i mobilitat". La situació de Gibraltar va quedar fora de l'acord sobre la retirada del Regne Unit de la Unió Europea i les tres parts implicades encara mantenen les negociacions, vuit anys després del referèndum sobre el Brexit. 

En la reunió celebrada fa gairebé 1 mes es van fixar les "línies polítiques generals" en qüestions claus per tirar endavant aquest acord, com ara l'aeroport, la mobilitat o els béns. Segons van detallar en un comunicat comú "les converses s'han celebrat en una atmosfera constructiva i s'han aconseguit avenços significatius". En aquell escrit, ja informaven sobre les pròximes trobades per concloure el pacte que signaran el Regne Unit i la UE. L'acord es porta negociant des de l'octubre de 2021 i ha de servir per resoldre la situació de Gibraltar, territori britànic situat al sud d'Espanya que va quedar fora de l'acord sobre la retirada del Regne Unit de la UE. La base de les negociacions és l'Acord de la Nit de Cap d'Any, signat el desembre del 2020 pel govern espanyol i el britànic, i que contempla la supressió de la tanca i l'entrada de Gibraltar a l'espai Schengen. Els principals esculls per arribar a un acord han estat definir qui s'encarregarà del control duaner i de la gestió de l'aeroport, que està situat a l'istme que uneix el penyal de Gibraltar amb la península, un territori en disputa.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic