La segona reunió entre el Regne Unit, Espanya i la Comissió Europea per negociar l'acord que ha de definir la situació post-Brexit de Gibraltar s'ha allargat sis hores, però ha acabat sense pacte. En un comunicat conjunt, les parts han explicat que s'han aconseguit "avenços importants", s'han mostrat confiades que l'acord està "cada vegada més a prop", i s'han instat a seguir treballant. "Els debats d'avui han tingut lloc en una atmosfera constructiva, amb importants avenços i àrees addicionals de l'acord", han dit. Els ministres d'Exteriors d'Espanya, José Manuel Albares, i del Regne Unit, David Cameron, s'han reunit a Brussel·les amb el vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, i el primer ministre de Gibraltar, Fabian Picardo, com ja van fer el passat 12 d'abril. "La reunió ha reafirmat el compromís compartit de concloure un acord UE-UK per aportar confiança, seguretat i estabilitat jurídica a les vides de la gent de la regió (de Gibraltar), protegint i millorant l'economia, el comerç, la mobilitat, el medi ambient i el benestar social, alhora que es salvaguarden les posicions legals de les parts", han assegurat en el comunicat. 

A diferència de la reunió del 12 d'abril, en aquesta ocasió no han transcendit detalls concrets dels acords assolits. Fa un mes, les parts van fixar les "línies polítiques generals" en qüestions claus per tirar endavant aquest acord, com ara l'aeroport, la mobilitat o els béns. Llavors, Albares va assegurar que li agradaria poder tancar l'acord "demà", però va reconèixer que encara quedava feina per fer, que continuarien en les pròximes setmanes. Passades gairebé cinc setmanes, l'acord no s'ha materialitzat, però sembla que els avenços continuen. 

Un moment de la reunió de les negociacions sobre el futur de Gibraltar. Foto: Comissió Europea

Un acord per redefinir la situació legal de Gibraltar

L'acord que ha de sortir d'aquestes trobades porta més de dos anys i mig negociant-se, i té com a objectiu resoldre la situació de Gibraltar, territori britànic situat al sud d'Espanya que va quedar fora de l'acord sobre la retirada del Regne Unit de la UE. La base de les negociacions és l'Acord de la Nit de Cap d'Any, signat el desembre del 2020 pel govern espanyol i el britànic, i que contempla la supressió de la tanca i l'entrada de Gibraltar a l'espai Schengen. Els principals esculls per arribar a un acord han estat definir qui s'encarregarà del control duaner i de la gestió de l'aeroport, que està situat a l'istme que uneix el penyal de Gibraltar amb la península, un territori en disputa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!