El govern espanyol ha començat a evacuar el personal de l'ambaixada a Kabul, després que els talibans han conquerit dues terceres parts de l'Afganistan, i s'han apoderat de ciutats com Kandahar, la segona del país, i Herat, la tercera. El ministre espanyol d'Exteriors, José Manuel Albares, ha anunciat la repatriació del personal de l'ambaixada, dels espanyols que queden al país, i dels afganesos que han treballat amb l'exèrcit espanyol i que estan en perill. "Espanya està preparada per a qualsevol eventualitat, inclosa l'evacuació de l'ambaixada si fos necessari i no deixarà ningú enrere", ha indicat.
"Condemnem les creixents violacions del dret internacional humanitari i dels drets humans, en particular a les zones i ciutats controlades pels talibans", ha dit Albares, segons un comunicat difós pel Ministeri d'Exteriors. El cap de la diplomàcia espanyola s'ha mostrat molt preocupat per les greus conseqüències sobre la població i ha assegurat que Espanya "no reconeixerà un govern imposat per la força".
Espanya, segons ha dit el ministre, està coordinant juntament amb els seus socis i aliats en el marc de la Unió Europea i l'OTAN una resposta que asseguri la protecció dels seus interessos a l'Afganistan "i en benefici del poble afganès".
L'anunci coincideix també amb l'arribada a Kabul dels primers marines que s'encarregaran de l'evacuació del personal de l'ambaixada nord-americana. Uns 3.000 marines es desplegaran a la capital afganesa, que pot caure sota control talibà en els pròxims dies, per garantir-ne seguretat.
Regne Unit, Noruega i Finlàndia han anunciat que també començaran a traslladar el seu personal. L'ambaixador britànic s'hi quedarà amb un equip mínim. En el Consell Atlàntic s'ha acordat intercanviar informació sobre aquests plans d'evacuació.
Es dona el cas a més que l'ambaixada espanyola està just ara en ple canvi de titular. El nou ambaixador, Ricardo Llosa Giménez, té previst viatjar a Kabul la setmana vinent. S'encarregarà de supervisar la sortida de tots els empleats.