L'Estat es manté ferm en la seva decisió de retornar els menors que van creuar fins a Ceuta des del Marroc en la crisi migratòria del passat mes de maig, tot i les fortes crítiques dels ministres d'Unidas Podemos i la investigació de la Fiscalia. En total, el govern espanyol va ordenar el retorn de 800 menors i segons ha anunciat avui el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ja s'han efectuat 45 repatriacions.
En una entrevista a la Cadena Ser, Marlaska ha explicat que s'han fet 15 retorns diaris durant tres dies, assegurant que aquestes xifres permeten fer un "estudi detallat de les circumstàncies" per garantir que el "retorn assistit" amb la família és la forma "més adequada" de garantir el seu "interès superior".
Menors vulnerables
D'aquesta manera, el titular de l'Interior ha assegurat que no s'expulsa menors vulnerables i ha afirmat que els retorns al Marroc els determina la ciutat autònoma, que és qui té competència en la seva tutela, i es fa "conforme a un marc normatiu". En aquesta línia, Marlaska ha afegit que els 45 menors volien tornar al seu país d'origen i no tenien "arrelament" a Espanya. Segons ha explicat el ministre, totes les institucions "han estat correctament informades del desenvolupament dels esdeveniments".
Divendres passat es va anunciar aquesta deportació, que hauria estat un acord entre l'Estat espanyol i el país marroquí. Precisament Marlaska, com a titular del ministeri d'Interior va ser l'encarregat de signar l'ordre.
Tensió amb Belarra
Les repatriacions dels menors al Marroc han obert l'enèsima crisi entre els socis del govern de coalició, després dels enfrontaments pel preu de la llum i l'ampliació de l'aeroport del Prat. La líder de Podemos i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, es va mostrar indignada per aquesta decisió i va advertir en una carta dirigida al ministre d'Interior que la repatriació és quelcom "molt greu" en el marc de la legislació espanyola i que podria "incomplir" els drets dels infants i joves estrangers que es troben al país, així com diversos "compromisos internacionals".
A més, el partit hauria demanat al president, Pedro Sánchez, que "intervingui i aturi immediatament" les devolucions. "Així li ho ha traslladat en les últimes hores la vicepresidenta Yolanda Díaz", ha explicat aquest dilluns a RNE la secretària d'Organització de Podem, Lilith Verstrynge, que ha criticat que "la repatriació col·lectiva de menors migrants és il·legal". "Els drets humans no són un pin que es pugui posar i treure, el compromís amb ells es demostra en els moments més difícils", ha argumentat Verstrynge.
Avui, tot i aquestes recriminacions, Marlaska ha aclarit que tots els departaments de l'executiu de Pedro Sánchez estan "perfectament connectats".
Investigació de la Fiscalia
Després de l'anunci de la repatriació Save The Children va anunciar que havia presentat una queixa davant el Defensor del Poble per aquestes devolucions i, paral·lelament, també va indicar indicat que estaven preparant un escrit "amb altres entitats" per enviar al jutjat de guàrdia. En aquest document, sol·licitaran la suspensió immediata d'aquesta repatriació, sense "sense garanties".
Per altra banda, la Fiscalia General de l'Estat ha obert una investigació per conèixer com s'estan repatriant al Marroc els 800 menors, fet que ha provocat la fugida de mig centenar de nens del pavelló en el qual estaven allotjats. Segons han informat fonts judicials, ni la Fiscalia de l'Estat ni la de Ceuta coneixen el pla de repatriació fixat entre Espanya i el Marroc.