El ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, ha anunciat aquest dijous que l’estat espanyol ha presentat una declaració d'intervenció en el procediment del Tribunal Internacional de Justícia iniciat per Sud-àfrica contra Israel per genocidi al poble palestí. Tot i això, ha evitat indicar si l'executiu presidit per Pedro Sánchez considera que l'assassinat indiscriminat de palestins a la Franja de Gaza és efectivament un genocidi: ha asseverat que aquesta decisió l'haurà de prendre precisament la Cort Internacional, i que Espanya la respectarà i vetllarà per la seva aplicació. "Prenem aquesta decisió davant la continuació de l'operació militar a Gaza i per l'enorme preocupació per l'extensió regional del conflicte", ha informat Albares, a banda de demanar a Israel i Hamàs que "respectin les mesures cautelars d'obligat compliment per totes les parts". "Ho fem per compromís amb el dret internacional i per enfortir així l'ONU, donant suport al paper del tribunal perquè és el màxim òrgan judicial del sistema", ha afegit.
Albares ha justificat que Espanya decideix presentar aquesta declaració d'intervenció per tal de "donar suport en l'aplicació de les mesures cautelars, especialment en la finalització de les operacions militars a Rafah, en els obstacles a l'ajuda humanitària i en la destrucció d'infraestructures civils que s'han d'aturar". "Cal el cessament dels bombardejos, l'alto el foc, l'alliberament immediat i incondicional dels ostatges i l'accés urgent i sense restriccions d'ajuda humanitària a la població civil", ha sentenciat el ministre d'Exteriors. Paral·lelament, i preguntat pels periodistes en roda de premsa, el ministre tampoc ha avançat si l'executiu retirarà o no l'ambaixadora a Israel. Ha afegit, però, que les relacions internacionals es regeixen pel principi de "reciprocitat".
Procediment per genocidi
El cas és que la demanda que va presentar Sud-àfrica contra Israel és una acusació de genocidi. Alguns membres del govern espanyol ja s'han referit a la guerra a Gaza com un acte genocida per part d'Israel. Es tracta de la branca de Sumar del Consell de Ministres, així com la socialista Margarita Robles, responsable de la cartera de Defensa, i també de la candidata del PSOE a les eleccions europees i màxima responsable del departament de Transició Ecològica, la vicepresidenta Teresa Ribera. Aquest dijous, però, Albares ha puntualitzat que el paper d'Espanya en aquest procediment judicial ha de ser senzillament "donar suport al tribunal en la interpretació de les mesures cautelars que aplica, així com aportant elements que poden ajudar a aplicar-les".
Sánchez situa Espanya "al costat bo de la història"
Aquest mateix dijous, hores després que Albares anunciés la decisió d'Espanya de sumar-se al procediment internacional contra Israel, ha estat Pedro Sánchez qui se n'ha pronunciat en un acte amb empresaris. Així, el president del govern espanyol ha situat Espanya "al costat bo de la història" i ha reivindicat que el seu executiu se situa sempre al costat de la pau, sigui en favor dels ucraïnesos o en favor dels palestins, per molt que hagi insistit a condemnar els "atacs terroristes" de Hamàs del 7 d'octubre. "És urgent donar suport al tribunal per detenir qualsevol operació militar", ha afegit.
Reconeixement de l'estat palestí
La setmana passada, el Consell de Ministres va segellar el reconeixement de l’estat palestí alineat amb les resolucions dels Consells de Seguretat de l'ONU. Pedro Sánchez va informar que Espanya no reconeixerà canvis en les línies frontereres del 1967 “que no siguin acordades per les dues parts”, en referència a Palestina i Israel. Això implica que, per a Espanya, Cisjordània i Gaza han d’estar connectades per un corredor, i Jerusalem Est ha de ser la capital de Palestina.
Consolat espanyol a Jerusalem
El passat divendres, el ministre d'Exteriors israelià, Israel Katz, va amenaçar de tancar el consolat espanyol a Jerusalem si Espanya no acata l'ordre de no prestar servei als palestins residents a la Cisjordània ocupada. "Aplicarem estrictament les instruccions; si hi ha violacions, es prendran mesures fins al punt de tancar el Consolat a Jerusalem", va afirmar el ministre israelià en una publicació a X. "Qualsevol connexió entre el consolat d'Espanya a Jerusalem i els ciutadans de l'Autoritat Palestina constitueix un risc a la seguretat nacional d'Israel i estarà totalment prohibida", va insistir Katz.