Espanya ja és el país de la Unió Europea amb més aturats. Així ho deixen ben clar les dades publicades per la Comissió Europea aquest divendres, en què el país governat pel PSOE i Unidas Podemos va arribar al 16,2% de població sense feina.
Aquesta xifra se situa molt per damunt, de fet més del doble, de la mitjana europea, que està per sobre del 7%. De fet, tenint en compte que Espanya és ja la quarta economia de l'euro després de la marxa del Regne Unit, la seva xifra d'atur contrasta molt amb la dels països líders de la Unió. Alemanya té un 4,5% d'aturats, França un 8,8% i Itàlia un 8,9%.
L'únic país amb un percentatge similar al de l'espanyol és Grècia, país que va haver de ser rescatat durant la crisi del 2008. En les últimes dades, el país helvètic s'ha situat en un percentatge del 16,1% d'atur. Ara bé, les dades dels altres països que se situen líders en atur són considerablement més baixes que les espanyoles. Lituània té un 10,4% i, els següents ja són Itàlia i França.
És important esmentar que Espanya també va liderar l'atur juvenil el passat mes d'octubre, amb un esgarrifós 40,4%. En aquest aspecte, Espanya també supera per més del doble la mitjana europea, que es situa en un 17,5%.
L'atur també creix a Catalunya
Pe que fa a Catalunya, la patronal PIMEC va dir aquesta setmana que la crisi del coronavirus havia fet el país hagués tancat el 2020 amb un increment de l'atur del 28,2% interanual, per sobre del 22,9% registrat a Espanya. "L'economia catalana té un major dinamisme, però també una atomització més gran que la d'altres territoris del conjunt de l'Estat.
Alhora, la crisi sanitària i les mesures que es prenen per contenir-la impacten en sectors amb més massa crítica en el teixit empresarial a Catalunya", va explicar el director de l'Àrea de Treball de PIMEC, Josep Ginesta. La patronal va constatar la "preocupant" pèrdua del teixit productiu i reclama mesures "urgents, coordinades i sostingudes" en el temps.
El major impacte de la crisi del coronavirus en el mercat de treball català no només s'observa en l'increment de l'atur interanual, sinó també en la pèrdua d'hores treballades. A Europa, aquest indicador ha caigut un 14,9%; a l'Estat, un 26,5%, i a Catalunya, un 29,8%. Per altra banda, el nombre d'expedients de regulació vigents amb persones amb contracte suspès també té més pes a Catalunya, amb un 23% d'afectació.