Els crits de “Sánchez, dimissió” han tornat a escoltar-se aquest dimarts a la Carrera de San Jerónimo. El president del govern espanyol encarava aquest Dia de la Constitució amb l’espanyolisme més radical acusant-lo de traïció. I així s’ha fet notar quan algunes persones que aquest Sis de Desembre s’han apropat a les portes del Congrés dels Diputats han bramat crits de ‘Visca Espanya’ quan el cap de l’executiu ha aparegut a les portes de la cambra baixa per assistir a l’acte institucional per venerar la Carta Magna espanyola.
Els crits dels espanyolistes que s’escoltaven al carrer han anat de bracet de les declaracions que durant el matí d’aquest Dia de la Constitució han anat fent els líders polítics de la dreta espanyola. Tot i que el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha optat aquest dimarts per a un discurs menys irat que en altres ocasions, ha refermat els seus atacs cap a la Moncloa. Per al líder dels populars, aquest Dia de la Constitució és trist per als espanyols perquè l’executiu del PSOE i Podemos “depèn d’aquells que volen marxar d’Espanya”. “Es tracta d’un fet que marca un abans i un després” a la història de l’Estat i de la Constitució, ha afirmat basant-se en el fet que el text sagrat dels espanyols ha servit “per vèncer un intent de cop d’estat i el terrorisme d’ETA”.
Tot i que ha promès que un govern espanyol presidit per ell mateix compliria estrictament la Constitució, el president del PP ha estat preguntat pels periodistes sobre el bloqueig del seu partit a la renovació del Consell General del Poder Judicial, un fet que contradiu el seu discurs. Feijóo ha optat per carregar contra Pedro Sánchez i afirmar que es tracta d’un òrgan de govern que es troba “intervingut” pel govern espanyol. “Tot el que impliqui despolititzar la justícia tindrà el nostre ‘Sí’, però no hi serem quan es vulgui modificar el Codi Penal a la carta”, en referència a la derogació del delicte de sedició.
La derogació d’aquest delicte —amb la consegüent introducció dels desordres públics agreujats— ha estat el que ha convertit Sánchez en un traïdor pels més acèrrims a la pàtria espanyola, però no ha estat el que els seus opositors han criticat amb més fermesa aquest dimarts. Les crítiques de PP, Vox i Ciutadans han anat dirigides més aviat a l’elecció per part de Sánchez de quins són els seus companys de camí en la governabilitat de l’Estat: Esquerra Republicana, PNB i Bildu, tres formacions que, com de costum, no han estat presents en cap dels actes de la Constitució d’aquest dimarts.
Ayuso, en la mateixa línia que Feijóo, ha afirmat que en les pròximes eleccions els espanyols tenen el deure de triar entre el continuisme de la Constitució espanyola o “un full de ruta de tensió” que acaba amb “les pàgines d’un llibre” que aquest dimarts compleix 44 anys. Vox, a través d’Iván Espinosa de los Monteros, ha afirmat que avui a Madrid s’ha produït un “acte de cinisme” i un “paperot” perquè “PSOE i Podemos estan constantment ultrant la Constitució”. Així mateix, Inés Arrimadas, que aquests dies viu una important crisi interna al seu partit, ha destacat que en les més de quatre dècades del text “mai no s’havia produït que la seva principal amenaça vingués dels que donen suport al govern espanyol”.
Dit això, el president del govern espanyol també ha ofert declaracions davant els periodistes, afirmant que “honorar la Constitució implica complir amb tots els seus articles cada dia de l’any”. S’ha referit d’aquesta manera al PP, que no permet que es renovi el Consell General del Poder Judicial. “Tenim una oposició que no compleix”, ha dit, a més de fer “una crida a la responsabilitat” dels populars per desencallar aquest bloqueig de la justícia espanyola.