El centre de Barcelona ha estat envaït aquest diumenge al migdia per una horda de banderes espanyoles i consignes unionistes. El motiu: el posicionament del Govern respecte de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que imposa un 25% de castellà a les escoles catalanes. I és que un total de 2.800 persones, segons la Guàrdia Urbana, han participat en la manifestació convocada per la plataforma Escuela de Todos sota el lema 'Espanyol, llengua vehicular'. Una xifra irrisòria en comparació a la gran mobilització unitària de l'independentisme que diumenge passat, durant la Diada, va desbordar la capital amb 700.000 persones, i també en comparació a la del passat desembre que va reunir 35.000 persones en defensa del català a l'escola. Malgrat això, l'organització ha qualificat la jornada d'"èxit".

 

L'ambient ha estat reivindicatiu, però inevitablement festiu per la banda sonora escollida, amb cançons de tots els estils (això sí, totes en castellà). També s'ha repetit l'himne espanyol, que els organitzadors han demanat als assistents "cantar", malgrat no tenir lletra. Les banderes espanyoles han estat les més vistes, algunes reconvertides en bufandes i en elements per protegir-se del fort sol. Més enllà d'alguna anecdòtica bandera catalana, s'han vist diverses que reivindicaven la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i Tabàrnia.

S'han deixat veure desenes de cartells de protesta que han posat en el seu ull de mira el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el seu govern, el PSC que ha estat titllat de "còmplice", i que plantejaven la necessitat d'acabar amb la immersió lingüística i ampliar la presència del castellà per sobre del 25%, elevant-la fins al 75% i el 100%. També hi ha hagut pancartes d'entitats de suport que han desembarcat a Barcelona provinents d'altres indrets, com ara València, les Balears i Navarra (Escuela de Todos ha organitzat nombrosos autocars per portar gent d'arreu de l'Estat a la capital catalana). Entre les consignes que s'han cantat, hi ha hagut reclams com 'Menys independència, més complir sentències', 'En castellà volem estudiar' i també continus crits de 'Viva España'.

Manifestació d'Escuela de Todos / Foto: Carlos Baglietto

Vox, Cs i PP, sense el pare de Canet de Mar

Més enllà, també s'han vist cartells dels tres principals partits de la dreta espanyolista: Vox, Ciutadans i el Partit Popular. I és que tots tres han portat membres de la seva plana major a Barcelona per clamar en contra del català. Així, el president dels ultres, Santiago Abascal, ha reclamat aplicar l'article 155 per "restituir la legalitat" i ha apostat per mantenir aquesta mesura fins que es "garanteixin" els drets lingüístics. Per part de Ciutadans, ha donat la cara Inés Arrimadas, qui ha tornat a Catalunya per acusar el Govern de "violar" els drets dels catalans cada dia, i ha dit que el sistema educatiu suposa una "imposició antiga, ridícula i sectària". I la secretària general del Partit Popular, Cuca Gamarra, ha dit que la Generalitat "trepitja" els drets lingüístics dels catalans. Aprofitant la seva condició de principal partit de l'oposició al Congrés dels Diputats, ha criticat la "complicitat" del govern espanyol, malgrat que l'absència del president dels populars, Alberto Núñez Feijóo, ha generat crítiques per part dels altres partits.

Al manifest final, llegit davant l'Estació de França després de recórrer alguns carrers partint des de l'Arc de Triomf, s'ha reivindicat la presència del castellà a les aules com a "única base possible per la convivència" perquè és la "llengua comuna de tots els espanyols". També ha parlat el professor Carlos Silva, representant de la plataforma Docents Lliures, que ha acusat el Govern d'espiar en quin idioma parlen els alumnes i d'aplicar una política nacionalista als centres. Finalment, el pare de la família de Canet de Mar que va demanar l'aplicació del 25% de castellà a l'escola Turó del Drac no s'ha atrevit a assistir i ha estat absència d'última hora, malgrat que s'esperava que donés la cara com ja va fer fa uns dies davant dels jutjats.

Manifestació d'Escuela de Todos / Foto: Carlos Baglietto