Aquest dimecres és 12 d’octubre, i això vol dir que, com cada any, l’espanyolisme tornarà a apropiar-se durant unes hores dels carrers de Barcelona. Malgrat l’herència colonial i de genocidi que té aquesta jornada, el centre de la capital catalana s’omplirà de banderes d’Espanya i crits contra la independència per reivindicar el Dia de la Hispanitat. I entre ells hi haurà una de les principals figures de l'espanyolisme més ultra: Javier Ortega Smith. Una jornada que arriba enmig de la crisi oberta entre ERC i Junts que ha trencat el Govern independentista. Però, malgrat les discrepàncies polítiques, el moviment ja ha posat el puny sobre la taula dos cops durant aquestes darreres setmanes amb la manifestació unitària de la Diada i l’acte pel cinquè aniversari de l’1 d’octubre. Una demostració de força que queda lluny de les habilitats dels unionistes.
El 18 de setembre, l’espanyolisme va tenir la seva primera oportunitat del nou curs polític per reivindicar-se amb la manifestació a favor de la sentència del 25% de castellà i en contra de la immersió lingüística, però que va acabar flaquejant malgrat la massiva campanya propagandística prèvia. Ara, tindrà una segona oportunitat per fer-se veure i espantar així els fantasmes de la desmobilització. I, per fer-ho, comptarà amb el suport de les principals formacions de la dreta unionista: Vox, Ciutadans i el Partit Popular. El PSC ha confirmat novament la seva absència.
La convocatòria central de la jornada ha estat organitzada per la plataforma ‘Cataluña suma por España’, que s’autodenomina com una associació “per la defensa de la llibertat i la unitat” de l’Estat. La manifestació arrencarà a les 11.30 hores al Passeig de Gràcia, i desfilarà fins a arribar a la Plaça Catalunya. Una rua de més de 2.000 ballarins hispanoamericans acompanyarà la gent, així com diversos noms rellevants de la política espanyolista. És el cas de Javier Ortega Smith i Ignacio Garriga per Vox (protagonistes d’un recent canvi de cromos a la direcció dels ultres), Carlos Carrizosa per Ciutadans, i Alejandro Fernández pel Partit Popular.
Ofrena floral a Colom i càntics feixistes
La jornada de reivindicació espanyolista, però, arrencarà abans, a partir de les 10.30 hores del matí, amb una ofrena floral. Si per l’11 de Setembre la ciutadania es reuneix davant el monument a Rafael Casanova, pel 12 d’octubre la dreta ho fa davant de l’estàtua de Cristòfor Colom, símbol inequívoc de l’imperialisme i el colonialisme espanyol. Convocats per la plataforma Somatemps, que en el seu perfil de Twitter manté que “catalanitat és hispanitat”, fa dos anys no es va poder evitar que el protagonisme l’acaparés l’extrema dreta: al final de l’acte, va arribar una caravana de cotxes procedent de la infame plaça Artós amb crits ultres. Fins i tot un grup de persones amb banderes franquistes i simbologia neonazi va irrompre al lloc fent la salutació feixista.
Però on se’ls espera segur és a Montjuïc. La plaça Sant Jordi és l’espai per excel·lència en què els més ultres es reuneixen cada any en aquesta data. L’any passat, en aquest indret, i amb total impunitat, una processó provinent de plaça Espanya va poder reivindicar lliurement el dictador Francisco Franco i vociferar insults contra la població migrada i la comunitat jueva. Només una sola persona d'un total de 250 va ser identificada per la policia per aquests atacs. L’acció va ser convocada pel partit neonazi Democracia Nacional, que aquest any torna a organitzar la mobilització al migdia sota el mateix lema: “Glòria i honor als nostres herois”.
La reacció dels antifeixistes
Per fer front al tumult espanyolista als carrers de Barcelona, i com cada any, els antifeixistes ja han convocat la ciutadania a una contramanifestació. Sota el lema ‘Antifeixisme per construir un nou món’, la manifestació arrencarà les 11.30 hores des de la plaça Idrissa Diallo, una ubicació que no és casual perquè anteriorment estava dedicada a l’esclavista Antonio López i ara recorda una persona migrant morta durant el seu pas per un CIE. A les 13 hores, l’aplec es trobarà a la plaça Tetuan, i el cartell de l’acció ja assenyala la necessitat de “rebatejar aquesta plaça d’una vegada”. L’antifeixisme, doncs, tampoc es queda de braços plegats aquest any.