Quan falten pocs minuts per les 12 del migdia, un pare explica a la seva filla sota una ombra al carrer Provença de Barcelona en què consisteix l'amnistia contra la qual aquest diumenge es manifesten. Quan acaba la seva lliçó, l'adolescent es lliga una bandera d'Espanya al coll i tots dos criden junts "Puigdemont a prisión" per afegir-se als manifestants que ha reunit Societat Civil Catalana de nou un 8 d'octubre. I és que el president a l'exili s'ha convertit en l'autèntic protagonista d'aquesta manifestació contra l'amnistia que els partits independentistes exigeixen a Pedro Sánchez si vol tornar a ser investit president del govern espanyol. En alguns dels casos, aquest càntic, recurrent des del 2017 en totes les manifestacions espanyolistes, s'ha pujat el to de l'amenaça: "Puigdemont, al paredón", s'ha sentit també pels carrers del centre de Barcelona.
Tot i que el lema de la manifestació era "no en el meu nom", l'únic cop que la presidenta de Societat Civil Catalana, Elda Mata, ha aconseguit que la gent el coregés ha estat quan ella mateixa l'ha pronunciat des de l'escenari col·locat al Passeig de Gràcia, però ràpidament s'ha tornat al "Puigedemont, a prisión", que alguns no es podien treure del cap i que fins i tot portaven escrits en pancartes on el president apareixia en una fotografia entre reixes.
Crítiques a Yolanda Díaz i Pedro Sánchez
Les crítiques no només s'han limitat al líder independentista exiliat a Bèlgica, sinó que també ha tingut dos altres grans objectius: Pedro Sánchez, president en funcions del govern espanyol que ja defensa aquesta possibilitat, i Yolanda Díaz, líder de Sumar que el pròxim dimarts presentarà la seva proposta a Barcelona. La vicepresidenta ha estat fortament xiulada quan Àlex Ramos, de Societat Civil Catalana, ha recordat des de l'escenari la seva reunió amb Puigdemont al Parlament Europeu. Alguns han anat més enllà i han dibuixat un penis sobre la cara de Díaz en un cartell electoral de Sumar per a les passades eleccions amb el qual manifestants amb la bandera d'Espanya no han dubtat a fotografiar-se somrients. En el cas de Pedro Sánchez, en boca de tots, especialment d'Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal, els assistents a l'acte han volgut recordar que "Espanya no es ven, Espanya es defensa", amb algunes pancartes que l'acusaven de traïdor.
Totes les floretes per Ayuso
A l'altre costat de la balança hi ha hagut aquest matí Isabel Díaz Ayuso. La presidenta madrilenya s'ha donat un bany de masses al centre de la capital catalana. Sense anar més lluny, mentre el líder del seu partit parlava amb els mitjans de comunicació, ella s'ha escapolit per fer-se fotos amb alguns dels manifestants que li agraïen la seva presència a Barcelona entre crits de "guapa" i "presidenta", als quals responia amb un somriure tímid. Durant tota la setmana, Ayuso ha animat a l'espanyolisme a tornar a Barcelona per defensar Espanya davant la possibilitat d'una amnistia, però les seves crides no han servit perque el moviment recuperés la mobilització que van tenir va sis anys: el 8 d'octubre del 2017, una setmana després del referèndum, van aconseguir reunir 950.000 persones (xifra que la Guàrdia Urbana va reduir fins a 350.00). Avui eren només 300.000 segons els organitzadors i 50.000 a criteri de la policia catalana. L'únic que ha pogut fer ombra a la madrilenya ha estat l'exsocialista Paco Vázquez, sempre bel·ligerant contra Sánchez i l'independentisme, que s'ha dirigit als manifestants des de l'escenari i ha marxat ovacionat.