Els ciutadans residents a l'Estat espanyol no creuen que la victòria del líder del PSC, Salvador Illa, en les passades eleccions del 12 de maig sigui la fi del procés d'independència de Catalunya. Tot i que l'independentisme perdés la majoria absoluta per primer cop des del 2015 i el nacionalisme perdés en escons per primer cop des del 1980, una enquesta de GAD3 per al diari ABC recull que un 55% dels espanyols consideren que els resultats no impliquen la fi del procés. En canvi, el 23,1% sí que ho creu, mentre el 10,6% no ho sap ni ho contesta. Entre els votants dels diversos partits, només els de Podemos creuen que el procés ha acabat en un resultat de 48% a 33%. Així mateix, els votants de Sumar (37%), dels partits nacionalistes (65%), del PP (71%), de Vox (61%) i del PSOE (40%) aposten que les eleccions al Parlament de Catalunya comporten la fi del procés independentista.
Avançament electoral
D'altra banda, un 66,9% dels ciutadans residents a l'Estat espanyol consideren que la millor opció és que hi hagi un avançament electoral davant la situació de debilitat de l'executiu de Pedro Sánchez, que depèn dels vots de Junts i Esquerra Republicana per tirar endavant iniciatives. Només el 23,1% dels enquestats consideren que no és necessari anar a eleccions com més aviat millor. De fet, el 47% dels ciutadans que votaran el PSOE en les eleccions europees del pròxim 9 de juny opten perquè Pedro Sánchez convoqui un avançament electoral.
Aquesta opció es dispara entre els electors del Partit Popular i Vox. Mentre els de Núñez Feijóo aposten en un 91% per anar ja a unes eleccions al Congrés i al Senat, l'ultraespanyolisme compta amb el 93%. Unes dades que contrasten amb les preferències majoritàries dels quals pensen votar a Sumar o Podemos, que es mouen entre només el 13 i el 27%, respectivament. Els que aposten pel vot nacionalista també consideren majoritàriament necessari l'avançament electoral (50%).
En contra l'amnistia
L'enquesta també reflecteix que un 54,9% dels enquestats estan en contra de l'aprovació de la llei d'amnistia que es va aprovar definitivament el passat dijous. Només un 32,5% dels enquestats creuen en l'aprovació d'aquesta llei. Tot i això, hi ha una creixent acceptació entre l'elector socialista, que té un rebuig a aquesta norma del 30%, mentre el 57% hi està a favor. És entre els votants dels partits nacionalistes (88%) i dels de Sumar (83%) i Podemos (86%), gairebé sense diferències en aquesta matèria, on s'aprecia un major suport a la norma que, quan es publiqui en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), iniciarà el tràmit per a la seva aplicació, principalment, per la via judicial. Per contra, el rebuig a la llei és àmpliament majoritari entre els quals votaran a PP i Vox el 9 de juny, en la cita de les europees: 88 i 85%, respectivament.