Enmig del debat sobre si s'ha de reformar el delicte de sedició o no, els espanyols encara no han acabat d'acceptar que l'Executiu de Pedro Sánchez concedís un indult parcial i condicionat als nou presos polítics independentistes que van sortir de la presó per la revetlla de Sant Joan el 2021, després de gairebé 4 anys empresonats. De moment, el govern espanyol insisteix que aquesta reforma del delicte de sedició ha d'arribar en algun moment, per poder-se equiparar a la resta de països d'Europa, però que ara mateix no hi ha majoria absoluta per aconseguir canviar el Codi Penal, mentre des d'ERC asseguren que seria una bona notícia, però ho deslliguen de la negociació dels pressupostos. En aquesta enquesta, publicada per eldiario.es, sobre com veuen els indults els espanyols gairebé any i mig després que es concedissin, no es pregunta pel delicte de sedició, però després de 17 mesos, els ciutadans de l'Estat encara veuen amb mals ulls que el govern espanyol els concedís als presos per intentar normalitzar les relacions entre Catalunya i Espanya.
Més espanyols contra els indults que a favor
Aquesta percepció canvia molt depenent de amb quin partit s'identifica més cada espanyol i de la seva ideologia, però en línies generals, no es veu aquesta mesura de Pedro Sánchez com un èxit, sinó més aviat com un fracàs, ja que no ha servit per tornar a la normalitat pel que fa a les relacions entre els dos territoris, tot i que des de l'Executiu es presumeix que les coses han canviat molt d'ençà que Sánchez va arribar a la Moncloa. Concretament, segons revelen les dades, la majoria dels enquestats estan en contra de la mesura de gràcia: un 34% i un 22% (56% en total) diuen que els hi sembla molt malament i malament, respectivament; mentre que només un 30% estaven a favor (un 9% molt bé i un 21% bé); mentre que el 14% no en té opinió.
Evidentment, el percentatge de persones a favor i en contra canvia radicalment depenent del partit al qual es vota. En aquest sentit, l'exemple més gràfic serien Vox i Unidas Podemos. Pel que fa als votants del partit d'ultradreta, un 75% ho veuen molt malament i un 20% malament. Cap dels votants consideren que l'indult va estar "molt bé", mentre que només un 3% el veuen "bé". A l'altre costat ens trobem amb la situació contraria, ja que un 26% dels votants d'Unidas Podemos ho veuen "molt bé" i un 40% "bé". Amb tot, hi ha més morats que ho veuen molt malament, un 6%, que no pas votants de Santiago Abascal que ho aproven. . En el cas del PSOE, partit que va defensar aquesta mesura com a a punt imprescindible de l'agenda del "reencuentro", els seus votants no aproven l'indult: un 49% ho veu bé o molt bé, mentre que un 34% ho veu malament o molt malament. A més, els seus votants són els que menys clar tenen la seva opinió, ja que fins a un 16% no ho sap o no contesta.
Els indults, inútils
Amb més espanyols en contra que a favor dels indults, també són majoria els que pensen que si bé ha pogut canviar la relació entre Catalunya i Espanya en els últims anys després d'uns episodis molt convulsos que van culminar amb el referèndum de l'1-O i la repressió de la policia espanyola, així com amb les protestes post-sentència, els indults no tenen res a veure amb aquest canvi de clima. Concretament, fins a un 58% dels enquestats no creu que el fet que els presos polítics poguessin sortir de la presó, indultats pel govern espanyol, ha provocat que les relacions s'hagin destensat, i només un 30% creu que sí que hi ha tingut alguna cosa a veure. De nou, les diferències són notables entre els votants de cada partit: a Vox, un 94% creu que les dues coses no estan relacionades entre sí, mentre que entre els votants de Unidas Podemos, un 66% creu que sí.