L'exvicepresident segon de la Mesa del Parlament en representació de Cs, José María Espejo Saavedra, i el secretari en representació del PSC, David Pérez, han rebutjat un dels arguments clau en què els membres de la Mesa que va presidir Carme Forcadell basen la seva defensa. Han assegurat, a preguntes del fiscal, Pedro Ariche, que a la Mesa li correspon també valorar el fons de les iniciatives que tramita i no s'han de limitar a valorar que la forma com s'ha tramitat sigui l'adequada.

"Normalment, la primera de les qüestions que es valora és la forma per decidir la qualificació però també és possible que hagi d'entrar en el fons", ha assegurat Espejo Saavedra, "singularment en casos com el que es jutja".

L'exdiputat de Cs, actualment membre del Congrés, ha explicat que la Mesa "té capacitat de decisió sobre si les iniciatives poden prosseguir la tramitació".

"Si és inconstitucional"

De la seva banda, David Pérez ha explicat que la funció de la Mesa és admetre o inadmetre les iniciatives, i en ser preguntat per Ariche si s'ha de valorar el fons per decidir o només limitar-se a la forma ha explicat que també es pot valorar el contingut.

"Crec que únicament s'ha d'entrar en el fons quan la qüestió sigui palmàriament inconstitucional", ha explicat Pérez que s'ha emparat en la referència que el Reglament de la Cambra fa a admetre o no una iniciativa, i que aquesta capacitat de decidir també ha d'incloure la valoració de si s'ajusta a la llei.

El secretari de la Mesa en representació del PSC, David Pérez.

Precisament, el fil argumental de la defensa dels membres de la Mesa havia estat deixar clar que aquest òrgan només té com a funció valorar si la tramitació de les iniciatives s'ha fet de manera correcta i facilitar el debat parlamentari, però no entrar en el fons. La secretària quarta de la Mesa, Ramona Barrufet, fins i tot ha assegurat que entrar en el fons seria una censura que podria resultar perversa.

Barrientos frena Gené

Les preguntes de l'advocada de la defensa Judit Gené han fet que Espejo reconegués que la tesi dels membres de la Mesa que no podien entrar en el fons de les iniciatives per decidir la seva tramitació estaven avalades per informes dels lletrats de gener del 2017, que asseguraven que així ho assenyalava la jurisprudència del TC. No obstant, també ha insistit que hi havia excepcions.

El jutge Jesús María Barrientos durant el judici als membres de la Mesa del Parlament

El to incisiu de la lletrada, que ha reclamat a l'exdiputat taronja si coneixia les tesis que el lletrats defensaven l'any 2019 sobre aquest punt, ha provocat la intervenció del jutge, Jesús María Barrientos, afirmant que l'interrogatori semblava "tenir una altra pretensió que el tribunal no estava disposat a admetre".

També l'advocat d'Anna Simó, Raimon Tomàs, ha topat amb Barrientos que no li ha permès preguntar a Espejo sobre la votació del seu grup en altre iniciatives parlamentàries.

Tant Espejo com Pérez han expressat les diferències amb els seus companys de la Mesa independentistes i la forma com es va tramitar les iniciatives per impulsar el procés, han explicat que les notificacions advertint-los contra els incompliments de les resolucions del TC van arribar a tothom, han assegurat que van intentar tots els procediments per frenar les iniciatives per impulsar el referèndum, mentre el fiscal els ha interrogat sobre les limitacions amb què topaven per demanar informes del lletrats o pronunciaments del Consell de Garanties.

El primer dia del judici als membres de la Mesa del Parlament que presidia Carme Forcadell no ha pogut completar l'ordre del dia previst. De fet, el jutge Barrientos a les 8 del vespre ha hagut d'habilitar la sala per poder continuar amb l'interrogatori dels testimonis. Demà continuarà la prova testifical.