Sonava en moltes travesses i finalment ha estat així. Esperanza Casteleiro Llamazares és la nova directora del Centre Nacional d'Intel·ligència espanyol, el CNI. La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha estat l'encarregada de donar el nom i confirmar el relleu de la ja exdirectora del CNI, Paz Esteban, motivat per l'escàndol del CatalanGate i els espionatges a membres de La Moncloa, començant pel mateix president Pedro Sánchez.
Inseparable de Robles
Robles ha volgut confiar en una persona de la seva màxima confiança amb qui porta anys treballant estretament. Així doncs, Casteleiro ostentava el càrrec de directora de gabinet de la ministra fins que va ser nomenada secretària d'Estat el juny del 2020. La sortida del seu predecessor al càrrec, Ángel Olivares, va motivar el reconeixement de Casteleiro que es va convertir en la mà dreta i inseparable de la ministra. Si tirem de currículum, Casteleiro porta una vida sencera lligada al CNI.
Llicenciada en Filosofia
Igual que Esteban, va ingressar en aquest centre a la dècada dels vuitanta, concretament l'any 1983. I fins aleshores va ocupar diverses unitats relacionades amb els serveis exteriors, també va ser destinada a Cuba i Portugal. L'any 2004, el CNI la va ascendir a secretària nacional fins el 2008. I, posteriorment, va tornar a viatjar arreu del món fins el 2014. Finalment, Robles l'agafa per liderar el Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO), abans de començar a prendre càrrecs on compartien el dia a dia de tota l'actualitat política i d'Estat.
Filla d'un militar
Malgrat haver estudiat Filosofia i no especialitzar-se a nivell formatiu en cap de les feines que ha portat a terme, el lligam de Casteleiro amb la seguretat de l'Estat ve motivada per la seva família. Casada i mare de tres fills, va néixer a Madrid el 1956 però la influència del seu pare gallec l'ha marcat en tota la seva trajectòria.
Antonio Casteleiro Naveiras, natural de Mugardos, a la ria de Ferrol, va ser coronel de l'Exèrcit de l'Aire. Però no és l'únic lligam amb l'exèrcit. El seu cunyat també ho és i d'aquí arrossega una polèmica on es qüestiona el tràfic d'influències totalment qüestionables.
Escàndol per un vaixell familiar
Si tirem d'hemeroteca, el diari El Español va publicar el febrer de l'any passat que "el vaixell de la família d'Esperanza Casteleiro estava atracat des de feia almenys set mesos en un dels molls de l'estació naval de La Graña, un centre d'ensenyament militar de l'Armada espanyola molt proper a Ferrol". Cal recordar que malgrat viure a Madrid, la nova directora del CNI té família a Galícia i visita sovint el seu poble natal.
Així doncs, aquest vaixell familiar que van assegurar estar a nom del cunyat, té 10 metres d'eslora, i estava amarrat just davant de Mugardos, en una zona on no es permet l'entrada de cap vaixell que no sigui de l'Estat, destinat a operacions militars. Però en cap cas per a lleure personal d'una persona, estigui dins o fora de l'exèrcit.
Aleshores, ara fa més d'un any, Casteleiro va excusar la presència d'aquesta embarcació d'esbarjo perquè no trobaven lloc on deixar-lo però va assegurar que estaven en tràmits per treure'l. Una anomalia que no va tenir cap repercussió política o sancionable per part de l'administració, però sí que va sortir als mitjans.
Robles, avui, ha lloat el seu nomenament i tanca files: "Volem un CNI com és, respectable i respectat. I en aquest pas endavant, d'orgull del que tenim, la successora serà una dona que fa pràcticament 40 anys que és al CNI, Esperanza Casteleiro".