El Congrés dels Diputats ha obert les portes a la ciutadania aquest divendres amb motiu del 47 aniversari de les primeres eleccions democràtiques a l'estat espanyol després de la mort de Francisco Franco. Mentre alguns admiraven la volta, buscaven al sostre les marques del tiroteig del 23-F o parlaven amb alguns dels diputats presents, s'ha començat a sentir la veu d'un home que entonava a cappella l'Himne a l'Alegria amb la lletra de Miguel Ríos. Els murmuris de les desenes de persones que xerraven a l'hemicicle s'ha convertit en silenci quan s'ha començat a sentir: "Escucha hermano la canción de la alegría...". A mitjans de la primera estrofa alguns dels presents s'hi han sumat, animats pel diputat de Vox José María Figaredo, que estava al costat del cantant. El rampell musical de l'home, de nom Manuel, ha rebut una forta ovació del públic d'aquesta òpera improvisada. 

 

Aquesta ha estat l'anècdota més destacada d'una jornada que ha començat a dos quarts de deu del matí, quan la presidenta del Congrés, Francina Armengol, ha obert les portes del Parlament per donar la benvinguda a la ciutadania i mostrar-los el que considera que han de sentir com "casa seva". També han estat rebuts per membres de la Mesa i diputats del PP, PSOE o Vox, mentre que nacionalistes o Sumar han estat absents. La visita inclou el recorregut per l'hemicicle, el saló de passos perduts, i una exposició dedicada a les eleccions generals de 1977, en què es mostren cartells electorals d'aquell any i es recorden els líders polítics del moment: Adolfo Suárez, Felipe González, Manuel Fraga, Leopoldo Calvo-Sotelo, Santiago Carrillo, Miquel Roca o Xabier Arzalluz. A més, els visitants també han pogut interactuar amb diferents personatges caracteritzats de l'època, com a uixers, taquígrafes o periodistes, que oferien actuacions de teatre inspirades en la cambra baixa a finals dels anys 70. 

Generalment, les portes obertes del Congrés dels Diputats es feien al desembre, coincidint amb l'aniversari de la Constitució, i només en tres ocasions s'havien fet al juny. A partir d'ara, es mantindrà de forma permanent la doble cita anual. Les visites d'aquest divendres s'acabaran a les 19 hores, però el Congrés obrirà de nou aquest dissabte, de 9.30 a 19.00 hores. Tot i que les entrades ja estan esgotades, els més grans de 65 anys poden acudir sense necessitat de reserva acompanyats d'una persona.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!