El cap de Govern d'Andorra, Xavier Espot, ha anunciat que l’avortament es despenalitzarà al país abans d’acabar la legislatura, és a dir, el 2027. Espot va comunicar-ho aquest dimarts en la segona sessió de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa que es va celebrar a Estrasburg (França). Durant el seu discurs, Espot va reafirmar el compromís d'Andorra amb la cooperació multilateral, la inclusió social, el desenvolupament econòmic sostenible i amb continuar sent un exemple de convivència pacífica i de respecte als principis democràtics. De la mateixa manera, es va referir al nou encaix d'Andorra dins d'Europa, a través de l'acord d'associació amb la Unió Europea (UE), que ha de permetre un creixement harmònic amb els països veïns i ha de propiciar la diversificació de l'economia andorrana.
Acte seguit, Espot va respondre a les preguntes que van formular els parlamentaris europeus sobre àmbits com el paper dels Estats de petita dimensió dins del multilateralisme o el treball que es duu a terme per a despenalitzar l'avortament. Espot va manifestar que és una qüestió "sensible" que està sotmesa a l'estructura institucional del Principat, però va reafirmar el compromís amb la igualtat de gènere i els drets de les dones. Així, va afirmar que s'està duent a terme un diàleg "franc i serè" amb el copríncep episcopal i el Vaticà per a trobar una solució que acomodi totes les parts interessades, si bé va reconèixer la impossibilitat que la pràctica es dugui a terme dins del territori andorrà.
Hem iniciat la jornada de treball a Estrasburg amb la reunió amb el president de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa, Theodoros Rousopoulos. Hem traslladat el compromís i el suport d’Andorra a la tasca que desenvolupa aquesta assemblea.@coe @GovernAndorra (fil) pic.twitter.com/kOTB35JSGg
— Xavier Espot Zamora (@XavierEspot) April 8, 2025
Avortar a Andorra
A Andorra, l'avortament està prohibit en totes les circumstàncies, fins i tot en casos de violació, malformacions del fetus o risc per a la vida o salut de la mare. Tot i que existeix un Servei Integral d'Atenció a la Dona, les dones que volen interrompre l'embaràs es veuen empeses (i fins i tot aconsellades oficialment) a fer-ho fora del país, principalment a França o, sobretot, a Catalunya. Al llarg de la dècada del 2010, les estadístiques oficials van reflectir que cada any més de 100 dones andorranes van recórrer a centres catalans per avortar, especialment les que es trobaven entre els 29 i els 34 anys.
Espot reconeixia dimarts la complicació que suposa "el lideratge dual dels dos Coprínceps", que són el president de la república francesa, Emmanuel Macron, i el bisbe d'Urgell Joan-Enric Vives. És per això que Espot parlava que és un tema delicat per "una implicació institucional". De fet, Macron, en una visita oficial a Andorra, va assegurar que com a ciutadà és partidari de l'avortament, però va remarcar que la decisió correspon als andorrans. Per contra, el copríncep episcopal, és contrari a la despenalització i ha arribat a dir que deixaria el càrrec de copríncep si es legalitzés l'avortament a Andorra.