Els pressupostos han superat aquest dilluns el primer tràmit al Parlament. Els vots en contra d'ERC i Junts i l'abstenció dels comuns han tombat les esmenes a la totalitat de la resta de grups, amb la qual cosa el projecte podrà seguir la seva tramitació a la Cambra. Això no obstant, la votació ha mostrat l'esquerda oberta a la majoria independentista al Parlament. La CUP s'ha posicionat en contra del projecte tot i el compromís d'avalar els comptes inclòs en el pacte d'investidura de Pere Aragonès. Tot i que el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha assegurat en la seva primera intervenció que això no afeblirà les aspiracions de l'independentisme, l'oposició no ha desaprofitat l'ocasió per burxar en les diferències.
"Que ningú es faci il·lusions, que ningú vegi en això un afebliment de les nostres aspiracions. Segur que tard o d'hora serem capaços de demostrar la unitat estratègica de l'independentisme i treballar cap a l'horitzó que aspira la majoria del país", ha advertit Giró, que en prendre la paraula ha celebrat que els comptes puguin seguir el seu curs, tot i que ha admès que hauria preferit superar el tràmit amb el suport de la CUP.
El ple s'ha vist precedit per un matí complicat al Palau de la Generalitat. A quarts de nou, el Govern ha celebrat un Consell Executiu extraordinari en què el president ha anunciat als consellers l'acord amb els comuns després que el cap de setmana Junts s'hagués desmarcat de les converses. La nit de diumenge, Aragonès ja havia avançat al vicepresident, Jordi Puigneró, l'acord amb el grup morat. Durant la reunió de Govern els consellers de Junts han retret que s'havia descartat l'acord amb la CUP des del primer minut i han reclamat a Aragonès continuar defensant l'entesa del 52% de l'independentisme al Parlament.
Tot seguit, el partit de Carles Puigdemont ha reunit la seva executiva per debatre l'acord i ha anunciat la seva resposta mitja hora abans de començar el ple amb una roda de premsa en què Elsa Artadi ha reclamat una reunió d'urgència als republicans per revisar el pacte de govern.
Qüestió de confiança
Davant del ple ha estat el diputat Joan Canadell qui s'ha encarregat d'explicar el posicionament de Junts. Ho ha fet sense embuts i provocant que els diputats d'ERC es remoguessin als seus escons i que Aragonès fes evident la irritació. No ha amagat el malestar del partit de Carles Puigdemont amb la formació morada a qui ha acusat d'haver utilitzat els pressupostos del Govern per fer un "canvi de cromos" a l'Ajuntament de Barcelona i a l'Estat. Als socis d'ERC els ha retret que la via àmplia que defensen amb els comuns és "autonomisme i preludi d'un nou tripartit". No només això, ha preguntat, directament, com queda la qüestió de confiança a què s'havia de sotmetre Aragonès, segons preveia el pacte d'investidura amb la CUP.
Aragonès ja havia hagut de respondre al migdia durant la seva intervenció a la galeria gòtica sobre l'efecte que aquest posicionament de la CUP tindrà en l'acord de investidura. El president ha advertit que Esquerra manté la mà estesa per a la negociació. Això no obstant, ha admès que la votació d'avui dels cupaires tindrà un impacte en el pacte. Ha puntualitzat que aquesta votació obligarà a revisar aquell acord però ha evitat concretar si se sent deslliurat del compromís de sotmetre's a la moció de confiança.
Horitzó independentista
La cupaire Eulàlia Reguant ha sentenciat que el Govern ha suspès el seu primer semestre perquè "s'ha deixat portar per la sociovergència de tota la vida"; s'ha dirigit directament a Aragonès per advertir-lo que "la investidura era un punt de partida, no un punt i final" i ha reclamat "construir un horitzó clar independentista".
En el torn de rèplica, Giró ha retret als cupaires que, parafrasejant Trotsky, volen llençar els pressupostos a la paperera de la història on van enviar el 2017 Artur Mas. "El primer manament de la sostenibilitat és no llençar res que funcioni", ha advertit el conseller als cupaires: "potser en comptes d'enviar tantes coses a la paperera de la història haurien d'aprofitar-les o millorar-les, que és el que fan els polítics que a més de conviccions també tenen responsabilitats".
L'oposició no ha dubtat a burxar en les diferenències entre els socis independentistes. La portaveu del PSC, Alícia Romero, ha ironitzat que aquesta votació ha enviat "la majoria de la investidura a la paperera de la història" i ha acusat l'executiu de Pere Aragonès de "desgovern, inestibilitat i tacticisme polític". "Tenen la majoria trencada. S'obre un nou escenari a Catalunya. Cap a on anem? Quin futur li espera a aquest país", ha interrogat Romero que ha insistit que el PSC s'ofereix com a alternativa.