Esquerra Republicana ha celebrat aquest dilluns la decisió de l’Audiència de Barcelona d’apuntar la necessitat urgent d’investigar les denúncies pel Catalangate. Els republicans han reaccionat a través d’un comunicat a aquest gir en el guió perquè consideren que el posicionament anunciat per l’Audiència barcelonina és inèdit. Aquest nou posicionament de l’Audiència, subratlla ERC, es produeix a conseqüència d’una petició de l’advocat Andreu Van den Eynde a favor dels seus defensats, el president del grup parlamentari d’ERC, Josep Maria Jové, i la portaveu republicana al Parlament Europeu, Diana Riba. Tant Jové com Riba formen part de comissions parlamentàries d’investigació de Pegasus, a la cambra catalana i a l’Eurocambra.
Van den Eynde ha destacat que resolució de l’Audiència és inèdita: “Fins ara, cap Audiència s’havia posicionat en la necessitat d’investigar el cas”, cosa que, en opinió del lletrat, “podria indicar com evolucionarà la investigació i afectar els altres procediments oberts per casos d’espionatge”. “En aquest sentit”, ha manifestat Van den Eynde, “és una posició que celebrem”. L’advocat s’ha mostrat exigent amb els tribunals que s’encarreguen de la causa i ha insistit en la necessitat d’arribar fins al final: “Fa temps que ho estem demanant, cal que els tribunals facin una investigació diligent del Catalangate”. “És una qüestió de protecció de drets fonamentals, civils i polítics”, ha afegit el lletrat.
La resolució de l'Audiència de Barcelona sobre el Catalangate
L'Audiència de Barcelona ha ordenat que es reclami al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) si va comprar el software Pegasus i va espiar els republicans Diana Riba, europarlamentària, i el diputat Josep Maria Jové, el 2019, segons una resolució comunicada aquest dilluns. En concret, l'Audiència de Barcelona ordena a la titular del jutjat d'instrucció 20 de Barcelona que porti a terme diligències de la querella que va admetre a tràmit el desembre passat, però de la qual no va acordar cap actuació, com havia demanat l'advocat dels republicans, Andreu Van den Eynde. El tribunal precisa que la jutgessa ha de prendre declaració, com a testimoni, a l'actual directora del CNI, Esperanza Casteleiro, i també que comuniqui a l'empresa NSO, propietària de Pegasus, que és investigada.
En la resolució, la secció 3a de l’Audiència de Barcelona —formada pels magistrats Eduardo Navarro, Myriam Linage i Carme Guil, de ponent— és força crítica amb la titular del jutjat d’instrucció 20 de Barcelona, la magistrada Eva Moltó, perquè —se sosté— si va admetre a tràmit la querella dels republicans per Pegasus, és per dur a terme alguna de les diligències sol·licitades per la part, però en aquest cas només va demanar informació a la Fiscalia, i el fiscal responsable de Delictes Informàtics va indicar que primer calia analitzar els mòbils dels afectats per veure si realment van patir un atac. En aquest sentit, el tribunal comparteix el parer del fiscal que cal que es faci una anàlisi dels terminals amb un peritatge objectiu, i no només el de part, incorporat pels querellants.