La decisió del president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno Bonilla, d’eliminar l’impost de patrimoni ha enervat els socis parlamentaris del PSOE al Congrés dels Diputats, encara que s’hi observen diferents matisos. Hi veuen una còpia del “secessionisme fiscal” d’Isabel Díaz Ayuso que pretén convertir Andalusia en “una illa lliure d’impostos, tal com porta fent el Partit Popular en els últims 25 anys a la Comunitat de Madrid". L’esquerra espanyola carrega contra el “dumping fiscal” que “acaba deteriorant els conjunt dels serveis públics”. Els partits independentistes tampoc compren la recepta del ministre Escrivá de recentralitzar impostos per evitar una guerra entre comunitats.

Hi ha consens entre les forces progressistes per desmerèixer l’eliminació del tribut al patrimoni, que gestionen per complet les autonomies. En el cas andalús, la supressió que només afectarà el 0’2% de la població (unes 20.000 persones) i que va permetre recaptar 120 milions d’euros a les arques públiques (uns 5.800 euros de mitjana). Segons el portaveu d’En Comú Podem, Jaume Asens, “és un missatge de competència territorial molt deslleial amb altres comunitats que generarà desajustos” i s’ha proposat “la necessitat d’armonitzar impostos perquè no hi hagi illes de paradisos fiscals”.

Moreno Bonilla aspira a copar el model impositiu madrileny d'Isabel Díaz Ayuso. / Foto: Europa Press

Per part de Més País, Iñigo Errejón ha defensat “mesures estatals” per lluitar contra el dumping fiscal “perquè s’estableixi un mínim impositiu per sota del qual les comunitats no es puguin fer competència entre elles”. A la vegada ha criticat la doble vara d’Andalusia i Madrid: “Aquests que regalen als més rics són les primeres que es posen a la cua per demanar diners a l’Estat dels fons europeus, per exigir més inversions als seus territoris”.

L’independentisme tampoc compra l’harmonització

La idea d’harmonització estatal tampoc agrada a les formacions independentistes catalanes, que hi veuen una “voluntat recentralitzadora”. Pel portaveu d’Esquerra, Gabriel Rufián, “estar en contra del dumping fiscal no et fa estar a favor de la harmonització” i ha apuntat que “cada comunitat té les seves particularitats i creiem que és el més just”. En aquesta línia, el líder del PDECAT a Madrid, Ferran Bel, ha subratllat que “harmonitzar o recentralitzar ajuda a la pèrdua d’autonomia fiscal de la Generalitat” i ha recalcat que “el que s’ha de fer és reformar el sistema de finançament autonòmic, fer-lo més just i el govern central ho ha d’afrontar”.

VOX es penja la medalla

A l’altra costat de la balança, el cap de files de VOX a la cambra espanyola, Ivan Espinosa de los Monteros, s’ha vantat d’haver influït en la decisió de Moreno Bonilla: “És el que demanàvem en l’anterior legislatura i estem contents que les nostres propostes agafin forma”. En aquest sentit, Espinosa de los Monteros assegura que l’impost de patrimoni és “una doble imposició” perquè, segons diu, “el patrimoni ja ve gravat per tota mena d’impostos com l’IBI, l’IVA o el tribut a la gasolina”.