Esquerra arriba a la recta final de la campanya electoral empatada a les enquestes amb Ciutadans, i en bona part també amb Junts per Catalunya. Tot i que en el moment de la convocatòria d’aquestes atípiques eleccions per part de Mariano Rajoy, els republicans partien com a favorits, amb una força d’entre 45 i 48 diputats, el fet que el president Carles Puigdemont decidís presentar-se sota la fórmula de Junts per Catalunya i que el candidat d’ERC, Oriol Junqueras, continuï a la presó han fet retallat el seu avantatge fins al punt de fer-los empatar amb els d’Inés Arrimadas i també amb els seus excompanys de Govern i de grup parlamentari.

La darrera enquesta publicada per El Nacional preveu un empat tècnic entre ERC (30-32) i Cs (31-32), tot i que en vots guanyaria el partit taronja amb un 23,09%, davant del 21,22 que tindrien els republicans. El sondeig, a més, també dona un empat amb Junts per Catalunya, que obtindrien entre 28 i 30 diputats amb el 19,57% dels vots.

Altres enquestes, però, no són tan optimistes amb els republicans i fins i tot situen com a guanyador Ciutadans. Així es pot veure al sondeig de Metroscopia realitzat per al diari El País, on Cs aconseguiria fins a 35 diputats, deu més que en les eleccions del 27-S, mentre que ERC es quedaria amb 33, o el de la Sexta que situa Cs amb 33 i els republicans amb 31. Altres preveuen la victòria d’ERC, tot i que molt ajustada, i amb un resultat més fluix per a la ‘llista del president’.

ERC lluita pel vot “útil” de l’independentisme

Davant d'aquest escenari, Esquerra intenta erigir-se com el “vot útil” de l’independentisme i com l’única possibilitat per aturar l’anticatalanisme de Ciutadans. Tot i que la 'llista del president' els toca els talons a les enquestes, els republicans intenten fer valdre el lleuger avantatge que li pronostiquen per erigir-se com l'únic partit que pot aturar Ciutadans.

Ho repeteixen a cada acte, gairebé com si fos un mantra. Ho va fer la presidenta del Parlament i candidata d’ERC, Carme Forcadell, diumenge passat en un acte a Badalona, i també el conseller i candidat Carles Mundó en una entrevista a El Nacional. “El 21-D o guanya ERC o guanya Ciutadans”, defensava Mundó, i repeteix ERC a quasi cada acte. 

A més, en els mítings aposten per criticar durament Cs. Ho fa especialment el diputat al Congrés Gabriel Rufián que es refereix a Cs com “el front nacional taronja” o a la seva candidata com “Ibex Arrimadas”. Justament aquest divendres ho va tornar a fer en un míting a Lleida, on va assegurar que “ERC és l’únic partit que pot guanyar a la taronja mediàtica de l’Ibex 35” i va defensar que si “ells ens van moldre a pals l’1-O, nosaltres els hem de moldre a vots el 21-D”.

Romeva campanya ERC Lleida - aCN

ACN

Una campanya in crescendo

Esquerra va començar la campanya electoral amb un perfil baix. Veient-se guanyador de les eleccions i amb les traves amb què partia la seva candidatura, sense poder donar veu al seu candidat a la presó, els republicans van optar per no fer massa estridències i intentar mantenir-se. La campanya, però, ha anat per una altra banda.

La força de la llista de Junts per Catalunya, que ha centrat el seu discurs amb el vot “útil” per fer tornar el president Puigdemont, i l’auge de Ciutadans, que ha capitalitzat el vot més unionista a costa del PP; els ha fet canviar d’estratègia.

En els últims mítings, ERC ha apostat per donar veu a més polítics de primera línia. A més dels consellers alliberats, especialment Carles Mundó i Raül Romeva, que ja han participat en força actes; diumenge passat va reaparèixer Forcadell, mentre que el conseller Toni Comín ho va fer dijous i divendres ho va fer Meritxell Serret.

El fet que Puigdemont estigui present a tots els actes de JuntsXCat a través de videoconferències o pantalles, ha fet despertar els republicans que han optat per fer reaparèixer als consellers que estan a Brussel·les a causa de la persecució judicial.

També han optat per donar més pes a la figura del candidat Oriol Junqueras que, tot i estar empresonat, ha aparegut en alguns mítings durant l’última setmana, a través de vídeos d’intervencions anteriors. A més, en el final de campanya el partit jugarà el factor emocional amb la figura Junqueras, ja que dimarts una àmplia delegació d’Esquerra es desplaçarà a Madrid per fer un acte davant la presó d’Estremera, on hi ha empresonat el candidat, i després tenen previst fer un míting a Sant Vicenç dels Horts, localitat del vicepresident i d’on va ser alcalde.

Cadira buida Junqueras - ACN

ACN

Cos a cos amb els comuns

Els republicans han criticat durament el PSC durant la campanya, arran de la seva conformitat amb l’aplicació del 155, però més per tancar la porta a possibles pactes post-electorals, com va assegurar aquest divendres Marta Rovira, que pels vots que pensin que poden treure’ls. Els republicans consideren que els vots socialistes més sobiranistes ja van al seu electorat a través del Moviment d’Esquerres, l’escissió del PSC.

Amb qui sí que han entrat en el cos a cos per esgarrapar-los vots és amb els comuns. Els republicans consideren que si l'independentisme, i en concret el seu espai polític, es pot eixamplar és per l’esquerra, a través dels votants de Catalunya en Comú. Per això, han apostat per fer actes en l’àmbit metropolità amb presència de l’exlíder de Podem, Albano Dante Fachin,

Davant la polarització de les eleccions, entre ‘bloc independentista’ i ‘bloc no independentista’, els comuns tenen una posició complicada, per això Esquerra espera captar-li els vots d’aquells que estan en desacord amb la seva actitud passiva davant de la repressió del Govern espanyol i els empresonaments.

Així doncs, a només quatre dies pel final de campanya, ERC es posa com a objectiu apel·lar l’emotivitat del votant d’Esquerres cap a la figura d’Oriol Junqueras, captar els màxims vots als comuns i fer entendre als independentistes que són “l’única opció per aturar Ciutadans”.