ERC no presentarà una esmena a la totalitat als pressupostos generals de l’Estat (PGE) al Senat, malgrat la falta d'acord amb el PSOE sobre la llei audiovisual. Els republicans han descartat la possibilitat de presentar aquesta esmena perquè argumenten que ja no ho van fer al Congrés dels Diputats i prioritzen continuar negociant la llei audiovisual per refer l'acord sobre les quotes del català en les plataformes audiovisuals.
El termini per presentar l'esmena acaba aquest divendres a les 12 hores. ERC va avisar que podia vetar la tramitació dels comptes al Senat després que transcendís que la quota del 6% per a llengües cooficials en el catàleg de les plataformes audiovisuals no afectava les plataformes que no tenen seu a Espanya.
Bloqueig no garantit
La decisió d'ERC no garantia el bloqueig de la tramitació dels comptes, ja que a la cambra alta necessiten més suports. Tanmateix, si no aconsegueixen un acord amb el PSOE sobre la llei audiovisual, els republicans sí que es plantegen intentar bloquejar els pressupostos a través de les esmenes parcials al Senat, cosa que provocaria que es retornessin els comptes al Congrés, on ERC sí que té capacitat de vetar-los.
Davant aquest advertiment, dimecres van començar els contactes entre ERC i el PSOE per desbloquejar la llei audiovisual i es van emplaçar a continuar parlant sobre aquesta qüestió.
La llei audiovisual
La notícia que la llei audiovisual només imposaria quotes a les plataformes amb seu a Espanya va arribar el passat dimarts com un gerro d'aigua freda, després que ERC i La Moncloa haguessin pactat “l’obligatorietat d'incloure una quota per a llengües cooficials del 6% del contingut ofert en les plataformes audiovisuals".
Això significava que no es podrà obligar empreses que no tenen la residència a l'estat espanyol, com ara Netflix, Amazon Prime Video o HBO. En canvi, Movistar, Atresmedia o Filmin hi estarien obligades. De fet, aquesta última ja compleix la ràtio.
Període d'esmenes
En aquest context, el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va recordar que, en la tramitació parlamentària, s'obriria un període d’esmenes “per millorar la llei”. “Crec que tenim palanques i eines per millorar la llei, i intentarem fer-les servir”, va defensar. No va voler entrar en casos concrets, sinó en termes generals: "Nosaltres simplement hem dit que ens sembla que Netflix no ha de legislar, sinó que ho ha de fer el govern, però mai ens hem referit a una multinacional en concret”.