L'informe filtrat de la investigació dels infamants cartells contra els germans Maragall que va ordenar Esquerra abans de les eleccions municipals de 2023, paper mullat. La Comissió de Garanties ha informat les parts que han sol·licitat una nova investigació després de considerar que l'informe que s'havia fet el mes de juliol, i que encara no era definitiu, era "incomplet" i moltes de les conclusions recollides en aquell informe signat per Xavier Mombiela de la comissió de Compliment del partit no s'havien pogut comprovar amb proves. L'Executiva Nacional va aprovar les sancions que proposava l'informe el 12 de juliol de 2024, però aquest procediment ha quedat suspès a l'espera del nou informe que ha de servir per aclarir qui va ordenar, qui va pagar i qui sabia que els cartells contra els germans Maragall havien estat una idea de Calàbria, la seu nacional d'Esquerra Republicana de Catalunya.

Aquesta suspensió del procediment disciplinari, que ha avançat Catalunya Ràdio, i la petició de Garanties d'obrir una nova investigació, que ha pogut confirmar ElNacional.cat, han de servir per aclarir un dels fets que més han encès la campanya de cara al Congrés Nacional dels republicans, que a final de novembre ha de decidir el nou president i secretari general per encarar els propers anys i intentar, tasca no gens fàcil, reflotar un partit en hores baixes, després d'haver perdut bous i esquelles en tots els darrers cicles electorals.

Demanen més proves als implicats

L'informe que l'Executiva Nacional d'Esquerra va donar per aprovat per tal de poder tancar el cas, amb sancions disciplinàries severes contra, entre d'altres, Tolo Moya, a qui s'acusava de ser el responsable dels cartells; i més lleus contra, per exemple, Sergi Sabrià, qui havia dirigit l'aparell de comunicació del partit i a qui Moya acusa de ser el responsable final de les campanyes de falsa bandera i de l'estructura B, ha quedat en paper mullat i caldrà que es torni a fer. En aquest procediment, on també es podran aportar noves proves, com havia demanat en diverses ocasions Tolo Moya, s'haurà de millorar l'informe inicial, que la mateixa Comissió de Garanties dels republicans, i no cap de les parts afectades, va apuntar que era incomplet i que algunes de les informacions recollides no es podien provar. Tot i això, es manté la suspensió de militància a Tolo Moya, segons Catalunya Ràdio.

Aquest informe, filtrat aquesta setmana, també assegurava que Oriol Junqueras, qui era el president del partit en aquell moment, va ser coneixedor dels fets abans que sortissin a la premsa, però des de la candidatura que ell lidera, Militància Decidim, ho van desmentir i van assegurar que tot se sostenia només en la declaració de la secretària general Marta Rovira. L'entorn d'Oriol Junqueras també lamenta que aquest informe era més "polític" que "tècnic" i ara celebren que Garanties hagi demanat que es torni a investigar per aclarir els fets.

El congrés dels cartells i els ninots

L'informe resultant d'aquesta nova investigació, que ha demanat Esquerra Republicana per aclarir un dels casos més foscos dels darrers anys a la política catalana, no es clourà ni es farà públic abans de la celebració del congrés republicà del 30 de novembre, segons Catalunya Ràdio. Les quatre candidatures que s'enfronten per dirigir Esquerra han fet servir aquest cas com a arma llancívola els darrers dies, sumant-hi també altres casos que es vinculen a l'estructura B, com el ninot d'Oriol Junqueras penjat d'un pont de Sant Vicenç dels Horts, el seu poble, mentre ell era a la presó, l'any 2019.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!