El president del Centre Gallec de Brussel·les, Miguel Palomo, admet que ha rebut pressions del govern espanyol i de la Xunta de Galícia per no acollir al seu local de la capital belga el festival de música per a la llibertat CityZen, que es farà dissabte després de la presentació del Consell per la República.

Segons explica Palomo a l'ACN, va rebre una trucada de la secretaria d'Estat d'Immigracions demanant-li que suspengués el contracte de lloguer pel qual el centre oferia el seu local, La Tentation, com a sala pels concerts de diversos grups, com Els Catarres o Valtònyc. A més, assegura que també els van arribar "veus" de la Xunta que demanaven fer "tot el possible" per suspendre l'acte.

Miguel Palomo, president del Centre Gallec de Brussel·les / ACN

Palomo, però, defensa la decisió i recorda que el Centre Gallec és una entitat belga. "No podem suspendre'l, un contracte no es pot llençar a la paperera perquè en altres llocs no tinguin el mateix concepte que a Bèlgica", argumenta Palomo. Des del principi, recorda, els va semblar que oferir la sala "era una cosa normal".

"En aquests locals s'han produït activitats, moltes representacions, Brussel·les és una barreja de més de 100 nacionalitats i hem cedit els nostres locals", afirma. "Mai hem tingut cap problema en aquest sentit", afegeix. 

Després de rebre diversos missatges per rescindir el contracte amb l'organització del Festival CityZen -en part també per la participació de Valtònyc- Palomo explica que la decisió es va elevar a la Junta Directiva del Centre Gallec, que va concloure que tenien "llibertat" i havien de complir el contracte.

"Amb quina força podem dir a una regió que no els volem perquè ens han trucat per telèfon?", reflexiona. "Ells poden manifestar les seves preocupacions democràticament i nosaltres no podem suspendre aquest acte", insisteix, recordant que Bèlgica ja ha dit que no veu "cap delicte" en l'actuació del president Carles Puigdemont i part del seu govern. 



A banda, apunta que els que no estan d'acord amb què La Tentation sigui el lloc escollit pels concerts es basen en "creences rares" que no són "pròpies" del Centre Gallec. "S'ha de saber que les aportacions per part de les entitats gallegues o espanyoles suposen un 1,5% del pressupost anual del centre", destaca. Aquest any, diu, han rebut 15.000 euros, molt lluny dels 100.000 que per exemple els costa organitzar el Festival Compostel·la que es fa anualment a la capital belga.

Sobre la possibilitat que se'ls retiri la subvenció de cara l'any vinent, Palomo avisa que seria "un greu error" i recorda que quan el centre va estar "castigat" en anteriors ocasions per la Xunta va ser durant l'època de la transició espanyola. "Vam estar cinc anys sense que ens donessin les subvencions que ens pertanyien perquè no érem prou addictes o fidels", assegura.

"Nosaltres aplaudim el que estan fent els catalans", afegeix. "Catalunya ha rebut més de 100.000 immigrants gallecs i els catalans han estat acollidors", destaca, concloent que, "per desgràcia", Galícia té més gallecs "fora" que la mateixa comunitat autònoma.