El Ministeri de Justícia ha fet un comunicat on puntualitza que si, finalment, es persona en la demanda presentada per Carles Puigdemont i quatre consellers exiliats contra el jutge Pablo Llarena a Bèlgica ho farà només per defensar la justícia espanyola però no "actes privats" del jutge.

La demanda civil presentada davant un jutjat de Brussel·les inclou referències a expressions o manifestacions fetes pel jutge (per exemple, en una convenció a Oviedo on va dir que no eren presos polítics) i el ministeri deixa clar que si contracten un bufet a Bèlgica no serà per defensar "un particular" per unes afirmacions "de caràcter privat alienes a la seva funció" sinó "la sobirania i la immunitat jurisdiccional" dels tribunals espanyols.

 

El Ministeri de Justícia avança que farà el pas i es personarà a la demanda si, quan el tribunal belga l'admeti a tràmit, es fa qualsevol menció als "fets o dades" de la causa penal oberta contra ells a Espanya.

El Ministeri de Justícia continua encara estudiant si contracta un bufet privat per personar-se en la demanda presentada a Bèlgica contra Llarena per part de Puigdemont i quatre consellers. Llarena està citat el proper 4 de setembre per comparèixer davant el tribunal de Brussel·les i, si es contracta el bufet, podrien personar-se en nom del jutge (ja que és una demanda civil). 

La llei no preveu que l'Advocacia de l'Estat es personi en procediments oberts a jutjats d'altres països (sí ho pot fer en tribunals internacionals) i, per això, caldria contractar un bufet a Bèlgica si finalment fa el pas i es persona en la demanda contra Llarena. 

Justícia reconeix que aquesta personació és necessària com a pas previ imprescindible per poder exercir les accions pertinents, si fos necessari, davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea o el Tribunal Internacional de Justícia de la Haia.

Ara bé, ha deixat clar en un comunicat que en cap cas es tracta de defensar "actes privats" d'un jutge per les seves manifestacions sinó la justícia espanyola si en la demanda es qüestiona l'actuació de Llarena com a instructor de la causa contra el procés. 

"Si la jurisdicció espanyola es veu qüestionada per l'actuació del tribunal d'instància de Brussel·les que tramita aquesta demanda, el govern espanyol actuarà de manera proporcional i adequada per a protegir la immunitat jurisdiccional del Regne d'Espanya i la seva potestat sobirana de l'exercici de la jurisdicció", recull un comunicat.