L'estat espanyol demanarà avui formalment a l'ONU que inhabiliti dos dels cinc membres del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries que aquesta setmana van condemnar la detenció dels polítics catalans Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart perquè la considera arbitrària.
L'ambaixador d'Espanya davant l'ONU a Ginebra, Cristóbal González-Aller, ha anunciat aquesta petició, que afecta el mexicà José Guevara i el sud-coreà Seong-Phil Hong, tots dos membres del grup de treball, i que només concerneix al cas específic dels líders independentistes.
El diplomàtic ha argumentat que "hi ha un conflicte d'interessos" entre aquests experts i l'advocat britànic Ben Emmerson, defensor dels tres polítics catalans, que va formar part d'altres òrgans similars de drets humans de l'ONU en els quals va treballar amb tots dos en almenys dues causes.
"Demanarem la inhibició d'algun dels membres del grup perquè hi ha constància que existeix una relació directa entre dos dels seus membres amb l'advocat britànic", ha assenyalat el diplomàtic. Emmerson va ser relator especial de l'ONU sobre els drets humans en la lluita antiterrorista entre el 2011 i el 2017, i "en dos casos concrets va col·laborar amb el sud-coreà i el mexicà en almenys dues causes més que en tinguem constància, una relativa a Egipte i una altra a Guantánamo", ha explicat González-Aller.
El grup de treball va qualificar aquesta setmana d'"arbitrària" la privació de llibertat de Junqueras, Sánchez i Cuixart, cosa que va portar l'advocat Emmerson a sol·licitar dimecres públicament a Espanya que excarcerés els seus clients. Tant Hong com Guevara, que presideix el Grup de Treball sobre Detencions Arbitràries, formen part d'aquesta instància des del 2014, i són prestigiosos juristes en matèria de drets humans.
"Errors d'interpretació"
Segons l'ambaixador, l'opinió emesa pel grup de treball "conté enormes errors d'interpretació que reflecteixen un desconeixement absolut d'allò que és la societat espanyola i l'ordenament jurídic que ens regeix", ha valorat González-Aller.
Això "ens fa pensar que hi pot haver hagut pressions o certa manipulació a l'hora que aquest grup emetés aquesta opinió", ha afegit. "D'acord amb els errors comesos demanarem la revisió d'ofici d'aquesta opinió", ha insistit l'ambaixador, que ha citat com "errors de gruix" fets com que el grup de treball estimi que els tres detinguts han estat empresonats per les seves opinions.
El text emès pel grup, ha afegit l'ambaixador, també considera erròniament que la Constitució espanyola reconeix el dret a un referèndum d'independència.
Espanya a més protestarà pel presumpte incompliment dels procediments d'aquest grup, que va informar de la seva decisió al Govern espanyol el 27 de maig i havia d'esperar 48 hores abans de notificar-ho a l'altra part (en aquest cas a Emmerson i els seus clients).
"A les 24 hores ja es van produir filtracions a la premsa, i el primer mitjà que se'n va fer ressò va ser un diari digital català", ha assenyalat el diplomàtic.
González-Aller ha defensat d'una altra banda Espanya com un dels països "més oberts" als òrgans de drets humans de l'ONU. Ha posat com a exemple que és un dels pocs països que organitza dues visites anuals de relators especials de l'ONU perquè observin directament com es promouen i defensen els drets i les llibertats fonamentals
Com que no els ha agradat gens la decisió, que els deixa en evidència davant del món civilitzat, apliquen la recepta que ens dispensen quan no votem el que ells volen. Apartar-nos i suspendre'ns. Quina manera de degradar la democràcia. https://t.co/mur9EeumXT
— Carles Puigdemont (@KRLS) 31 de maig de 2019
El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha acusat l'estat de "degradar la democràcia". La petició a l'ONU respon, segons el president" a una voluntat "d'apartar-los i suspendre'ls".