Ha costat sang, suor i llàgrimes que el PSOE i Unidas Podemos es posin d'acord en un nou decret, però finalment ha vist la llum aquest dimarts. El Consell de Ministres ha aprovat el nou decret per impedir els desnonaments i talls de subministraments mentre duri l'estat d'alarma, fins al 9 de maig. Per primer cop, inclou mesures per aturar els desnonaments de famílies en situació de vulnerabilitat no lligada al coronavirus. Per exemple, els que okupin l'habitatge d'un gran tenidor sense contracte. A canvi, les administracions públiques hauran de compensar els propietaris d'aquests habitatges. Un camí ple de retards i pugnes entre els socis de la coalició.
Avui es tanca un dels capítols de conflicte dels socis del govern de coalició. La pugna es va desencadenar quan Unidas Podemos, de la mà d'ERC i EH Bildu va decidir presentar una esmena als seus propis pressupostos de l'Estat, que va acabar retirant quan el PSOE va accedir a negociar-ho i ventilar-ho des de l'executiu. L'objectiu era no només ampliar la duració, sinó també l'abast, que fins ara es limitava a la pobresa sobrevinguda per la crisi del coronavirus. Ara s'amplia a altres situacions, com dependents o víctimes de violència de gènere.
Així, el nou decret aprovat pel govern espanyol prorroga la prohibició de desnonaments sense alternativa habitacional i també inclou els casos de famílies vulnerables que no disposin de contractes de lloguer i ocupin pisos de grans tenidors, és a dir, de propietaris de més de 10 immobles.
En aquests últims casos, es fixa un termini de tres mesos en què no es podrà produir el llançament. Durant aquests tres mesos, s'haurà d'acreditar la situació de vulnerabilitat perquè les administracions autonòmiques puguin oferir-los una alternativa habitacional. Es canalitzarà a través dels jutjats i els serveis socials. La norma estableix un càlcul i una compensació per part de l'administració perquè "els grans propietaris tinguin la certesa que s'alliberarà la propietat", en el cas que el tinguessin en venda o arrendament abans de l'entrada.
Finalment el decret també impedeix a les companyies que subministren aigua, gas i electricitat tallar el seu servei a persones vulnerables, tant pels qui tenen contracte com pels qui no però poden acreditar que hi viuen. Durarà mentre duri l'estat d'alarma.
Protegir els drets de tots
El ministre José Luis Ábalos ha agraït la feina d’altres departaments del govern espanyol, citant els vicepresidents Carmen Calvo, Pablo Iglesias i Nadia Calviño, a més del ministre de Justícia Juan Carlos Campo. Ha sostingut que aquest nou decret “protegeix el dret constitucional a l’habitatge a les famílies més vulnerables”, però també els drets de tercers, com els propietaris. I ha deixat clar que “no legitima cap okupació d’habitatge”, perquè fa una diferència de “casuístiques”.