L'Estat busca recuperar la visibilitat en la gestió de l'atemptat de la Rambla, després que el govern espanyol es personés gairebé de matinada a Barcelona quan el Govern i l'Ajuntament pràcticament havien controlat l'atac a través dels Mossos d'Esquadra. El ministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido s'ha embolcallat de la imatge d'unitat durant la reunió d'aquest dilluns del pacte antigihadista –amb presència dels principals partits, a excepció de Bildu–, on ha igualat l'acció de la Moncloa a la de la Generalitat titllant la coordinació entre ambdós de "fluïda i constant", i també, entre cossos policials.
Zoido ha ressaltat el seu viatge juntament amb el president espanyol, Mariano Rajoy, i la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría. Ha dit que Rajoy va decidir traslladar-los a Barcelona, on aquella mateixa nit va tenir lloc una primera reunió amb el delegat del govern central Enric Millo. "En temps real ens van traslladar totes les incidències" ha dit el representant ministerial sobre la Guàrdia Civil, la Policia Nacional i els Mossos –tot i que als darrers només els ha citat en una ocasió–. Més tard, ha afegit que en retornar a Madrid es va seguir "treballant molt" al ministeri.
La qüestió és que cap a les 19h de la tarda el president espanyol encara no havia comunicat si aniria a la capital catalana, i sols havia decidit suspendre la seva agenda i treballar des de Galícia, segons fonts populars. De Santamaría, al seu torn, es desconeix amb exactitud si va arribar a Barcelona al vespre, o l'endemà. Així i tot, Zoido ha recordat l'assistència al minut de silenci, juntament amb els reis d'Espanya i la posterior trobada amb el president Carles Puigdemont i altres membres del Govern.
Zoido també ha sortit del pas a la polèmica relativa a la seva afirmació que la cèl·lula de l'atemptat es donava per desarticulada, declaracions que van ser contradites pel conseller Joaquim Forn, quan va assegurar que encara no ho podien certificar. "Insisteixo, les relacions van ser fluides", ha repetit el membre del govern espanyol. Aquest ha ratificat les paraules de Millo sobre que els Mossos al setembre tindran accés directe a l'Europol –d'on estaven exclosos i on es va decidir que s'integressin després de la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya al juliol.
Els partits independentistes han respost a la promesa. Des d'ERC Joan Tardà ha lamentat que fins ara la policia catalana no hi fos –tot i que la Ertzaintza sí– i ha demanat buscar "els mecanismes" en endavant. Des del PDeCAT, Carles Campuzano ha demanat "sense excusa" tal integració a l'Europol, en tant que aglutinador de les policies europees. Tardà ha reconegut un canvi de posició per part dels republicans a l'hora d'assistir d'observadors al pacte, però no ha aclarit si participarien de més reunions –com demanaven Ciutadans i el PP–, alhora que Campuzano s'ha emplaçat a "l'anàlisi futura" de la signatura de l'acord.
Zoido ha tornat sobre la unitat d'acció amb la Generalitat més tard, quan ha exhibit la fotografia del conductor de l'autobús i ha ressaltat que la nota s'havia publicat "a la mateixa hora" a conselleria i ministeri. "Trobar-lo és la prioritat ara", ha insistit. Tot seguit, ha assenyalat la continuïtat de la tasca d'Interior a través del CITCO en la prevenció del gihadisme. "Ha estat plenament operatiu per facilitar la informació ciutadana i recollir possibles casos de radicalització, ja n'ha rebut fins a 300 trucades", ha dit, a més de ressaltar l'atenció a les víctimes.
El PSOE ha donat suport en tot moment a les paraules de Zoido en l'intent de retornar la visibilitat a l'Estat. La portaveu socialista el Congrés, Margarita Robles, ha explicat que el ministre havia trucat als homòlegs d'altres països europeus i ha felicitat la tasca dels cossos de seguretat. Des de Cs, José Manuel Villegas ha ressaltat la unitat de tots els grups, tot i que Podemos es nega a signar el pacte –afirma que cal aturar la venda d'armes a l'exterior– i el PNB ho farà amb determinades condicions a canvi.
La trobada s'ha saldat amb la condemna als atemptats i la possibilitat de més reunions –que no alteraran la condició dels fins ara només observadors–. El ministre ha fet una crida a la manifestació convocada per Ajuntament de Barcelona i Generalitat dissabte vinent, on també hi serà la Casa Reial –tot i el malestar que la CUP ha exhibit al respecte. Santamaría, al seu torn, segueix a Catalunya i aquesta mateixa tarda reforçarà la solidaritat de l'Estat amb l'exterior perquè es reuneix amb els consols dels països de les víctimes estrangeres, tant de l'atemptat a Barcelona, com el de Cambrils, a la seu de la delegació de l'executiu central.