La visita oficial del ministre de la Presidència en funcions, Félix Bolaños, a Barcelona ha servit també per fer bandera, ara, de la retirada de les tanques que ja semblaven fixes davant de la Delegació del govern espanyol a la capital de Catalunya. En una trobada amb el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, s’ha aprofitat per explicar que s’han retirat les tanques que durant anys han servit per, a part de complicar el trànsit de vianants per la zona, aïllar la delegació espanyola de les manifestacions que els darrers anys s’han convocat per col·lectius independentistes des d’abans del 2017, l’any del referèndum del Primer d’octubre i de la declaració d’independència fallida. Retirar les tanques arriba en el moment que el PSOE i Podemos intenten vendre un relat de normalitat postprocès per evitar problemes amb els seus sectors més contraris, sobretot entre les files socialistes, a pactar l'amnistia amb el partit de Carles Puigdemont per aconseguir els vots per la investidura de Pedro Sánchez.
Anys de tanques davant de la Delegació
Durant anys les tanques han protegit el perímetre de la delegació, a la cantonada entre els carrers de Mallorca i Roger de Llúria, a l’Eixample de Barcelona, una protecció que s’ha reforçat sempre amb una vigilància gairebé permanent d’una furgoneta de la Unitat d’Intervenció Policial (UIP) de la policia espanyola i, quan hi havia manifestacions, es reforçava la vigilància amb unitats d’ordre públic dels Mossos d’Esquadra, amb ARRO o Brimo.
Retirada de tanques per escenificar tranquil·litat
La retirada de les tanques ara i avui no és casual. El govern espanyol de Pedro Sánchez, amb el seu emissari Bolaños i el seu lloctinent Prieto, han volgut escenificar "diàleg" i "convivència", en la campanya per aconseguir els vots dels partits independentistes, i assegurar-se així seguir vivint a la Moncloa i la seguretat del Palau Muntaner, on hi ha la seu de la delegació espanyola a Barcelona, ha servit per escenificar la que asseguren és “la millora en la convivència a Catalunya” on, tornen a assegurar, hi ha “un diàleg obert i cooperació entre les diferents administracions”.
Tot i que durant l’etapa forta del Procés, entre 2017 i 2019, es van concentrar milers de persones davant de la delegació espanyola en diverses manifestacions, ara fa mesos i gairebé anys que les concentracions que es fan davant de la delegació del carrer de Mallorca són reduïdes i sense cap mena d’incident.
En cap de les manifestacions que s'han fet els darrers sis anys, d'ençà de la celebració del referèndum, s'ha assaltat o s'ha posat en seriós risc la seu del govern espanyol a Barcelona. És més, fa pocs dies es va atacar la delegació i no va ser cap grup independentista. Un col·lectiu animalista va embrutar la paret de la seu amb pintura de color vermell.