El comunicat oficial de Felip VI d'ahir diumenge a la tarda va donar la volta al món. D'una banda, va sorprendre que la Casa Reial espanyola emetés en cap de setmana una informació tan rellevant, i de l'altra, que s'admetés, amb la seva publicació, l'escàndol que la premsa europea havia començat a publicar des de feia poques setmanes. La renúncia del rei Felip VI d'una herència milionària del seu pare, Joan Carles I, procedent d'una empresa offshore a Suïssa i la retirada de la seva retribució com a rei emèrit, no han passat desapercebuts.

Els diaris de referència dels Els Estats Units, l'Argentina, la Gran Bretanya, França, Itàlia, Suïssa, el Pakistan i Alemanya, entre molts d'altres, han titllat d'escàndol la família borbònica. Bloomberg, la capçalera de referència econòmica a Nord-amèrica, diu que Felip VI ha deixat "sense jubilació" el seu pare. I remarca que, no obstant això, és el mateix rei actual qui amagava que era el beneficiari d'uns diners procedents d'empreses fraudulentes.

bloomberg rei

A l'Argentina, el Clarín subratlla que Joan Carles I deixarà de cobrar 194.232 euros anuals com a retribució per ser rei emèrit. I argumenta que l'herència del seu pare a la qual Felip VI assegura que renuncia es deu a criteris que "no concorden amb la legalitat ni amb la rectitud" que ha de tenir un país democràtic.

clarin rei

Si marxem a Europa, tots els diaris de referència dediquen amplis reportatges al frau reial. D'entrada pel qui va revelar el vincle entre Felip VI i les investigacions suïsses sobre la fortuna del seu pare, el Telegraph, i titula el comunicat de "pas sense precedents". El diari britànic explica el fons en base a Panamà que es va crear el 2008 després de rebre una fortuna en comissions il·legals des de l'Aràbia Saudita i pels quals Felip VI "va ingressar 65 milions d'euros de regal".

telegraph rei

A Suïssa, on la justícia va començar a investigar, també ho destaquen en portada. El Neue Zürcher Zeitung, situen el comunicat com "un escàndol més" de la monarquia espanyola. I recorda el vincle amb el seu país: "Els comptes eren a Suïssa i Joan Carles I va afavorir la construcció d'una línia ferroviària d'alta velocitat a l'Aràbia Saudita".

suissa rei

L'Spiegel a Alemanya titula: "El rei es desconnecta del seu pare" i destaca que Joan Carles I "torna a provocar escàndols", a més de recordar que ja acumula "una controvertida cacera d'elefants, presumptes infidelitats i altres escàndols". Sobre el paper del monarca actual explica que es vol "distanciar i assegura que no té res a veure" malgrat que és el segon beneficiari del compte suís.

spiegel rei

A França, Le Parisien explica que el comunicat del rei arriba "com un tro a Espanya en plena crisi del coronavirus" i es deu "a les revelacions recents de la premsa internacional". A més, destaca que Felip VI s'ha dedicat a "netejar la imatge de la Casa Reial durant sis anys i ara està amenaçat" pel frau que el relaciona amb l'Aràbia Saudita. 

parisien rei

A Itàlia, La Repubblica també és molt il·lustrativa amb la seva notícia: una fotografia de pare i fill, Joan Carles i Felip, confrontats cara a cara i amb el títol: "A Espanya, el rei Felip se separa del seu pare". I no passa per alt que "aquesta decisió arriba després que la Fiscalia Anticorrupció iniciés una investigació sobre els suposats 100 milions d’euros que Joan Carles I hauria rebut en un compte suís a nom d’una fundació panamenya per part de la monarquia saudita".

larepublicca

Per acabar, si ens fixem amb el continent asiàtic, ja comencem a trobar alguns països que s'han fet ressò de l'escàndol. El The Pakistan Post és molt il·lustratiu i defineix Joan Carles I de "rei atropellat". Situa el comunicat de Felip VI com "un escarment que vol donar al seu pare", però a la vegada que la decisió presa es deu "a la pressió de l'esquerra espanyola i els escàndols que ja arrossega tota la família començant per la seva germana, la infanta Cristina". També detalla, punt per punt, els vincles de Felip VI amb el suposat "blanqueig de capitals".

pakistan post