Els aficionats del Barça que aquest diumenge tinguin entrades per veure la final de la Copa del Rei contra el Sevilla al Vicente Calderón hauran d'anar amb compte que no se'ls hagi colat una estelada entre les seves pertinences. El govern espanyol ha decidit prohibir-les en aquest partit d'acord amb la interpretació que fa de l'article 66 de la llei de l'Esport, que porta per títol "Prohibició d'exhibició de símbols violents o racistes, armes i material pirotècnic en els espectacles esportius".
Així ho ha anunciat avui la delegada del govern espanyol a Madrid, Concepción Dancausa, després d'una reunió conjunta per ultimar el dispositiu de seguretat amb la Policia Nacional i Municipal, el Samur, la Casa Reial, Presidència del govern, Reial Federació Espanyola de Futbol i el FC Barcelona.
Dancausa ha explicat que tampoc no es podran entrar al camp altres símbols no constitucionals "relacionats amb xenofòbia", tot i que cal recordar que, per exemple, les banderes del Barça o del Sevilla tampoc no són constitucionals i sí que hi estaran permeses. Ho ha justificat sota la seva premissa que "l'esport en general i el futbol en particular no han de convertir-se en escenaris de confrontació política".
El partit entre Barça i Sevilla comptarà amb 2.500 dispositius de seguretat entre vigilants i membres del Samur i de la Creu Roja, però no només per ser considerat un partit d'alt risc, sinó també per controlar que ningú no porti una estelada al damunt.
Mai s'havia prohibit, però...
Aquesta serà la primera vegada que es prohibeix formalment l'entrada d'estelades en un partit, però no ha estat la primera en què una situació similar ha generat polèmica.
A la final de la Copa del Rei del 2014 del Barça contra el Madrid a Mestalla, el camp del València, un aficionat culer de Cadaqués portava una estelada i no va poder acabar de veure el partit. Quan a la mitja part va anar al lavabo, vuit policies el van acorralar i el van colpejar. Ell mateix va explicar que els agents li van dir que "ara sabràs el que és bo, català de merda". Després de donar-li cops per totes bandes, se'l van emportar a la comissaria emmanillat dins la furgoneta policial.
Però aquest no ha estat l'únic cas així. Mesos més tard, el mateix 2014, un jove badaloní també va ser detingut a Saragossa per exhibir una estelada i una ikurriña en un partit de bàsquet entre el FIATC Joventut de Badalona i el CAI de Saragossa.
"Vergonyós"
Davant la polèmica que està generant la qüestió, ja hi ha hagut diverses reaccions a la xarxa sobre la prohibició de l'estelada. La majoria titllen la situació de "vergonyosa" i de falta de respecte a la llibertat d'expressió.
Un d'ells ha estat el conseller de Justícia, Carles Mundó, que ha carregat contra el govern espanyol perquè "no té vergonya".
El diputat de Junts pel Sí Jordi Sendra ha anunciat a Twitter la seva intenció de portar-la malgrat la prohibició.
A més, des que el procés ha vist la llum, al Camp Nou sempre se senten crits d'"independència" acompanyats d'estelades al minut 17.14. I sense cap problema.
1. Queda prohibida la introducció i exhibició en espectacles esportius de pancartes, símbols, emblemes o llegendes que, pel seu contingut o per les circumstàncies en què s'exhibeixin o utilitzin, pugui ser considerat com un acte que inciti, fomenti o ajudi als comportaments violents, xenòfobs, racistes o terroristes, o com un acte de manifest menyspreu esportiu als participants en l'espectacle esportiu. Els organitzadors dels espectacles estan obligats a la retirada immediata.