El portaveu d'ERC en el Congrés, Joan Tardà, ha assegurat que les diputades de la seva formació a Madrid Ester Capella i Teresa Jordà seran consellers del nou Govern, una vegada s'hagi activat el pla D amb un candidat a president alternatiu a Carles Puigdemont.

Tardà l'ha avançat als passadissos del Congrés, en la qual cosa és el primer pronunciament ferm sobre els noms del nou executiu català. Segons el republicà, ambdues tenen un bon perfil per encapçalar una conselleria: ha destacat la seva "qualitat humana" i els coneixements que han adquirit a la Cambra Baixa espanyola que, segons Tardà, es posaran "al servei de construir la República".

Després que el TC hagi impedit la investidura de Puigdemont, tota l'atenció està centrada ara en la decisió que prengui el president en les pròximes hores o dies. L'activació del pla D suposa posar en marxa la investidura d'un altre presidenciable, un nom que Tardà ha assegurat que desconeix.

Qui és Ester Capella?

Ester Capella (1963), natural de la Seu d'Urgell, és llicenciada en Dret per l'UB. Ha dedicat gran part de la seva vida a l'advocacia fins a 2007, quan obté per primera vegada representació política a l'Ajuntament de Barcelona.

ERC gabriel rufian teresa jordà / ACN

Capella, amb Gabriel Rufián, en un acte de campanya de les eleccions generals de 2016 / Foto: ACN

La seva primera experiència política al consistori barceloní, on va desenvolupar la funció de portaveu, li va servir després per convertir-se en gerent de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat el 2011.

Més tard, el 2013, deixa el càrrec i es converteix en senadora per designació autonòmica. Després de les eleccions de 2015, aconsegueix un escó en el Congrés. Després d'aquesta etapa a Madrid, Capella tornaria a Barcelona aquesta vegada per formar part del Consell Executiu.

I Teresa Jordà?

Teresa Jordà (1972), nascuda a Ripoll, té un fort perfil polític lligat a les files republicanes. Aquesta llicenciada en Història Moderna i Contemporània té una llarga trajectòria en l'àmbit municipal —va ser alcaldessa de Ripoll entre 2003 i 2011.

Teresa Jordà ERC Joan Tardà / ACN

Jordà, a l'esquerra, amb companys d'ERC en el Congrés, en els quals hi ha el mateix Joan Tardà / ACN

Jordà va ser un dels caps visibles del poder local republicà en aquella època, com ho van ser les alcaldies de Puigcerdà o de la Seu d'Urgell, entre d'altres. El 2011, després de perdre les eleccions per la majoria absoluta de CiU, es trasllada com a diputada a Madrid, on coincidirà a partir de 2015 amb Capella.