Cap irregularitat.  L'expresident de la Diputació de Barcelona Salvador Esteve, ha declarat avui dijous com a investigat al jutjat que  durant el seu mandat "mai" va tenir interès per concedir subvencions a entitats concretes, segons fonts judicials. Esteve és un dels càrrecs polítics que va ser detingut el 2018 per haver concedit prop d’un milió d’euros en subvencions entre els anys 2012 al 2015 per a projectes de solidaritat a entitats i empreses afins a l’extinta Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). Les suposades irregularitats són investigades pel jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, que va començar els interrogatoris el maig passat, tres anys després de les detencions, ja que alguns dels acusats van derivar a la causa del cas Volhov, que investiga el finançament del moviment independentista català. Abans de finalitzar el 2021, el magistrat Joaquín Aguirre, va fer tancar algunes peces del cas. Encara hi ha acusats pendents de declarar.

Esteve, que va ser president de la Diputació de Barcelona entre els anys 2011 i 2015 i alcalde de Martorell per CiU,  ha explicat a la magistrada substituta del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, que les subvencions de l’ens municipalista abans d’adjudicar-se  sempre passaven per la intervenció i la secretaria de cada departament. També ha assegurat que durant la seva presidència “mai” es van donar subvencions amb informes desfavorables d’aquestes àrees. La Diputació de Barcelona va demanar al jutge l’arxivament de certs expedients perquè no es considerava afectada, i el jutge Aguirre va aprovar, el novembre passat, tancar la causa pels ajuts a Plataforma Educativa i Utopia, Ecosde, i Strategic i Kosector. Es mantenen obertes la de Pimec i Catmon. Inicialment, hi havia més de 40 persones investigades.

La causa

Un dels darrers informes de la Guàrdia Civil, que investiga les ajudes de la Diputació des del 2016, precisa que la Diputació de Barcelona va externalitzar l’avaluació d’algunes subvencions a projectes de solidaritat internacionals donades a entitats properes a l’extinta Convergència entre els anys 2012 i 2015, que estan sota sospita i sumen un milió d’euros. En la causa hi ha funcionaris de la Diputació investigats per aquestes actuacions, a les quals les defenses indiquen que són  només errors d’àmbit administratiu i que la Diputació va aturar el pagament de les ajudes sota sospita en tenir coneixement de la investigació judicial.

El principal investigat del cas de la Diputació és Jordi Castells Masanés, actual subdirector general de Cooperació Local de la Generalitat. Quan era director de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona hauria aprovat l’adjudicació de fins a divuit subvencions sense complir els requisits exigits per l’administració pública, com ara cobrar factures abans de ser expedides, segons els serveis jurídics de la Diputació, que, a requeriment del jutge, van repassar expedient per expedient, a més d’adjuntar-hi l’extensa normativa a complir.

En aquesta causa també és investigat  Víctor Tarradellas, exdirigent de CDC, que a partir d'una conversa seva i per separat amb l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell i l'exdirigent de CDC, David Madí, que va guardar al seu mòbil comissat per la Guàrdia Civil, va derivar en el cas Volhov. Tarradellas va explicar-los el suposat suport de militars russos al president Puigdemont. També hi és investigat el diputat de Junts Francesc de Dalmases, i a l'estiu passat, el TSJC va rebutjar i retornar la causa contra el diputat al jutge en considerar que no havia motivat prou els indicis delictius suposadament comesos per l’aforat. Segons l'informe del jutge, De Dalmases "va lucrar-se" amb més de 224.000 euros, de les subvencions de la Diputació que van rebre les entitats Igman i CATmón, afins a CDC, entre els anys 2014 i 2017.