El finançament il·legal de Ciutadans sempre planava com una amenaça. Ara, s'ha materialitzat a través de la judicialització del cas, ha estat el Tribunal de Comptes qui considera que els taronges van infringir la llei de finançament de partits polítics l'any 2017. En concret, se li atribueix haver ingressat quatre donacions de persones físiques cadascuna per l'import màxim de 50.000 euros, però totes rebudes en la mateixa data i procedents del mateix compte bancari de titularitat conjunta de dos dels donants. Per això, es considera que s'hauria pogut excedir el límit màxim de donacions en un any. En total hi ha 200.000 euros que ballen, el doble del que podien disposar a través d'aquesta mena de pagament.
Però les sospites no s'acaben aquí. També s'aprecia altres incompliments de la llei que no es consideren infraccions com a tal. D'aquesta manera, aquest partit no hauria obert comptes bancaris específics per a l'ingrés diferenciat de les quotes, les aportacions i les donacions. Però no són els únics que tenen irregularitats. El Tribunal recull fins a una divuitena departits que van ingressar aquestes quotes i aportacions en comptes bancaris que no corresponien; i cinc casos en què les donacions no es van ingressar als comptes bancaris destinats exclusivament a ingressos d'aquesta naturalesa.
Escàndols des de la campanya del 2015
Els escàndols de corrupció ja van sortir a la llum l'any 2019. Aleshores, el periodista Enrique de Diego va sol·licitar la presència d'Albert Rivera al judici pel finançament il·legal. De Diego va ser qui va interposar la denuncia pel finançament de la formació unionista. El denunciant acusava Ignacio Aguado, dirigent de Ciudadanos a Madrid, d'establir una trama generalitzada de finançament il·legal durant la campanya de 2015. Enrique de Diego, que és editor del diari Rambla Libre, va escriure un article al seu diari acusant la formació espanyolista d'haver-se finançat de manera irregular durant la campanya de les eleccions municipals i autonòmiques de 2015. Aleshores, els fets van quedar en paper mullat i per la seva banda, Ciutadans va respondre amb una querella contra el periodista on se l'acusava de delicte d'injúries i de calúmnies.
Més partits assenyalats
En paral·lel, el Tribunal de Comptes també mira amb lupa altres partits. Així doncs, considera que el PP i el Partit Feminista integrat a Esquerra Unida (IU), també van infringir la llei de finançament de partits polítics el 2017 i per això estudiarà si els multa, però també ha detectat incompliments legals no sancionables en altres formacions i ha reclamat a Podemos, IU i En Comú, entre d'altres, la devolució de subvencions per inversions en seguretat no executades. Quan es va aprovar el febrer passat l'exercici, el Tribunal ja va avançar en un comunicat que havia detectat "determinats incompliments relatius a l'article 17 de la Llei Orgànica sobre Finançament de Partits Polítics" i en concret sobre "la manca d'identificació dels donants que van fer aportacions i per haver ingressat donacions que en conjunt podrien excedir el límit màxim en còmput anual”. I com que són infraccions sancionables en via administrativa, va revelar que ja estava tramitant els corresponents expedients sancionadors, però sense desvetllar els partits afectats.
A més, el Tribunal indica que una sèrie de partits no van gastar totes les subvencions rebudes per cobrir despeses de seguretat, unes ajudes que es van crear davant del terrorisme d'ETA. I com que es tracta de subvencions finalistes, la llei estableix que els diners no gastats s'han de tornar. Per això, s'ha comunicat al Ministeri de l'Interior la llista de partits obligats a reintegrar aquesta subvenció. Es tracta de Podemos (229.861,84 euros), Esquerra Unida (32.495,97 euros), Barcelona en Comú (24.726,51 euros), Esquerra Unida i Alternativa (12.615,36 euros), Compromís (14.347,04 euros), Anova (12.969,61 euros), Nueva Canarias (6.848,56 euros), Partido Aragonés (8.757,18 euros), Unión del Pueblo Navarro (3.807,74 euros), Foro (3.046,10 euros) i EH Bildu (45,71) euros). Alguns d'aquests partits, com Podem, ja van procedir a la devolució el 2021 via ingrés al Tresor Públic.