El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) d'Estrasburg ha donat la raó a l'expresident del parlament basc Juan Mari Atutxa i als membres de la Mesa de la Cambra Gorka Knörr i Kontxi Bilbao per la condemna que van rebre quan es van negar a dissoldre el grup parlamentari Sozialista Abertzaleak (SA), després de la il·legalització de Batasuna el 2003. L'any 2008 tots tres van ser condemnats a penes de multa i inhabilitació. Ara, el TDEH condemna l'Estat al pagament d'una multa simbòlica.
Hemos ganado en Estrasburgo. Mi gratitud a los q han estado con nosotros estos años.Un abrazo especial para Juan Mari Aturxa y Kontxi Bilbao
— Gorka Knörr SI (@GorkaKB) 13 de juny de 2017
El tribunal considera que es va vulnerar l'article 6 de la Declaració de Drets Humans segons el qual "tot ésser humà té dret, a tot arreu, al reconeixement de la seva personalitat jurídica".
En la seva resolució, el TEDH considera que tant Atutxa com els altres dos parlamentaris van ser privats del seu dret a sotmetre a contradicció les acusacions que es van abocar contra ells, ja que van ser condemnats per l'Alt Tribunal sense que els fets poguessin ser examinats per una instància inferior.
Estrasburg ha resolt el recurs d'Atutxa, Bilbao i Knörr contra la sentència del tribunal de garanties que va confirmar la condemna i va destacar les "notables diferències" que es donen entre aquest supòsit i el que s'havia establert un any abans pel Suprem en la denominada doctrina Botín, que va impedir obrir un procés al banquer a instància exclusiva de l'acusació popular.
Multa d'1 euro
Malgrat tot, la condemna a Espanya és el pagament simbòlic d'1 euro a cadascun dels tres demandants per "dany moral", tal com ells mateixos havien reclamat, i 600 més per als tres per pagar les despeses judicials.
Paral·lelisme amb el cas català
La sentència del Tribunal de Drets Humans arriba en ple procés judicial contra l'independentisme, amb les recents inhabilitacions de l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega i l'exconseller Francesc Homs. Tots quatre han mostrat la seva disposició d'esgotar tots els recursos possibles contra les condemnes i arribar si cal al Tribunal de Drets Humans, el mateix que ara ha donat la raó als tres polítics bascos per una questió que té certs paral·lelismes amb el cas català.
Matí d'emocions telefòniques amb JM Atutxa davant la condemna a Espanya per haber-lo inhabilitat. Els de la "ley" calleu d'una vegada! pic.twitter.com/84ECMDdx3f
— Francesc Homs (@franceschoms) 13 de juny de 2017
Precisament, Juan Mari Atutxa va ser assessor de Francesc Homs en la preparació de la seva defensa.
El president de la Generalitat, carles Puigdemont, ha considerat que Espanya "es va passar l'Estat de Dret pel clatell" i per això ha defensat que la sentència d'Estrasburg és un "avís per als de querella fàcil i politització de la justícia".
Nova vergonya internacional. Es van passar l'Estat de Dret pel clatell. Avís per als de querella fàcil i politització de la justícia. https://t.co/HByrSV5zZW
— Carles Puigdemont (@KRLS) 13 de juny de 2017