El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha sol·licitat explicacions al govern espanyol arran de les denúncies de sis magistrats de l'Associació de Jutges Francisco de Vitòria (AJFV) per la no-renovació de la cúpula judicial espanyola. El mandat del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va expirar fa més de tres anys, el desembre de 2018. Segons una resolució del 2 de maig, Estrasburg insta l'executiu de Pedro Sánchez a exposar els fets i les seves observacions sobre l'admissibilitat i el fons de les denúncies interposades pels sis magistrats de l'associació de jutges, que ha informat aquest dimecres en un comunicat sobre aquesta decisió de l'alt tribunal. Així doncs, el tribunal europeu haurà de decidir si el bloqueig en la renovació de l'òrgan de govern dels jutges ha afectat drets dels candidats que es van presentar a vocal sense que les Corts Generals hagin afrontat el procés per renovar la institució judicial. El govern espanyol té fins al proper 15 de setembre per presentar al·legacions.
"Espanya és un Estat de Dret ple, però existeixen determinades esquerdes en el sistema institucional que s'estan engrandint en els últims temps, com és el procés d'elecció del CGPJ", subratlla en el comunicat el portaveu d'AJFV, Jorge Fernández Vaquero. Els sis magistrats van recórrer a l'octubre a Estrasburg amb l'objectiu de denunciar la "inactivitat" de les Corts en la renovació del CGPJ "per raons i interessos merament polítics". En aquesta impugnació, els denunciants van argumentar que ja el setembre de 2018 s'havia enviat al Congrés el llistat amb els 50 jutges en actiu que es presentaven com a candidats. "Des d'aleshores, aquestes llistes no han estat votades per les Corts Generals i davant de la passivitat de les institucions, el 14 d'octubre de 2020 els esmentats magistrats van recórrer en empara davant del Tribunal Constitucional per la presumpta vulneració del dret d'accés a càrrec públic, recollit a l'article 23 de la Constitució Espanyola", recorda l'associació.
Problema amb el procés d'elecció
De tota manera, el Tribunal Constitucional (TC) va acordar no admetre a tràmit els seus recursos d'empara perquè va considerar que es van presentar fora de termini. "El fet que el màxim tribunal de garanties no entrés si més no a examinar l'assumpte per una raó formal, va obligar els magistrats a anar davant del Tribunal Europeu de Drets Humans, que examinarà també l'actuació" del Constitucional, explica l'Associació de Jutges Francisco de Vitoria. Per al seu portaveu, que es considera satisfet amb la decisió presa per Estrasburg, el sistema institucional espanyol té "un problema amb el procés d'elecció del Consell General del Poder Judicial i el Tribunal Constitucional hauria de ser al capdavant en la protecció de les garanties constitucionals per defensar aquest sistema".
El 7 d'abril passat, Pedro Sánchez va rebre a la Moncloa el nou president del PP, Alberto Núñez Feijóo. Tot i que van discrepar sobre les rebaixes d'impostos, tots dos polítics es van comprometre a descongelar les negociacions per renovar l'òrgan de govern dels jutges.